Freddie Pranger Memorial: 36 teams met 400 G-voetballers

STADSKANAAL - Toen SJS in 2012 het initiatief nam om een toernooi te organiseren voor hun G-voetballers werd besloten dit eerst voor twee jaar te proberen.

Mocht het aanslaan dan kon er verder worden gekeken. Met 12 teams werd de eerste aflevering al meteen een succes, niet in minst vanwege de steun van een aantal fondsen, waardoor er een goede organisatie kon worden neergezet.

Inmiddels staat zaterdag 7 september de achtste editie voor de deur en is het toernooi niet meer weg te denken. Van dichtbij en ver weg komen ruim 400 G-voetballers, verdeeld over 36 teams, naar Stadskanaal. Niet alleen uit het noorden maar ook uit Duitsland, België en het zuiden van Nederland. Voor het eerst is ook Zeeland present.

Voor 10 teams is de afstand te groot om op en neer te rijden. Daarvoor is overnachting geregeld in het Pagecentrum in Stadskanaal. In een paar jaar tijd is de Freddie Pranger Memorial uitgegroeid tot een van de grootste G-voetbaltoernooien voor spelers vanaf 18 jaar in Nederland. De belangstelling is groot. Er hebben zich zelfs al een paar Belgische en Limburgse teams voor 2020 aangemeld.

Succesformule

SJS schrijft het succes voor een groot deel toe aan de strakke organisatie, de sfeer en het feit dat alle spelers de volle aandacht krijgen. Ze worden de hele dag bezig gehouden met wedstrijden en side-events. Bekende prominenten, waaronder Foppe de Haan, Jaques d’Ancona en FC Emmen-speler Glenn Bijl, maakten al eens hun opwachting. Oud FC Groningen speler Henk de Haan is elk jaar van de partij.

Het succes wordt verder bepaald door een vaste formule. Teams die al vaker zijn geweest weten wat hen te wachten staat. Met nieuwe teams wordt vooraf uitgebreid gecommuniceerd. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Poulecoördinatoren begeleiden de teams de hele dag en helpen hen door het volle programma heen. Dat geeft extra rust aan de teambegeleiders, die zich zo helemaal op hun spelers kunnen concentreren. Iets wat bij G-voetbal van groot belang is.

Henk de Haan

Voor de spelers vormt Henk de Haan een hoogtepunt op zich. Zijn openingsspeech, in één adem en doorelkaar uitgesproken in het Gronings, Nederlands, Fries, Duits en Belgisch, is intussen legendarisch geworden. Na de toespraken gaat het hele gezelschap naar het veld voor de volksliederen. Henk gaat voorop met zijn onafscheidelijke trompet. Daarna geeft hij leiding aan de centrale warming-up waar alle spelers, op één veld samen, aan mee doen. Een waar kippenvelmoment. De rest van de dag fluit hij wedstrijdjes, gaat op talloze foto’s en deelt de prijzen uit.

Hoge kosten

De organisatie van het evenement kost heel veel geld. Zonder de steun van een groot aantal fondsen en, hoofdzakelijk lokale, ondernemers zou het in de huidige omvang niet kunnen worden georganiseerd. Alleen al voor de spelers, begeleiders, KNVB scheidsrrechters en de meer dan 50 vrijwilligers die SJS inzet, moet er voor een lunchpakket worden gezorgd.

Het onderbrengen van 170 gasten in het Pagecntrum is een stevige greep uit de kas. Er zijn overkappingen nodig, een overdekt podium en de nodige stroom- en geluidsvoorzieningen. Er wordt een vracht medailles en bekers ingekocht en voor de sfeer staan er een muziekkorps, een dweilorkest en een zanger paraat. Alles tegen zeer nette prijzen, maar bij elkaar opgeteld is de begroting toch nog ongeveer 26000 euro. Nietemin lukt het ieder jaar weer de begroting sluitend te krijgen.

Brug- en sluiswachters van Stadskanaal doneren

Wat is het dan mooi om tussen al die sponsoren, waarbij er een aantal zijn die enkele duizenden euro’s subsidie verstrekken, de brug- en sluiswachters van Stadskanaal te zien staan. Gedurende het vaarseizoen ontvangen ze van passerende boten vaak een fooi. Dit komt in de fooienpot en de mannen zoeken daar dan een goed doel voor uit om de opbrengst aan te doneren. Dit keer valt de eer te beurt aan de Freddie Pranger Memorial. Tijdens de openingsceremonie wordt het bedrag overhandigd.

Nieuwe kleding

De G-voetballers van SJS waren toe aan nieuwe kleding. Een groep sponsoren, samengevoegd onder de naam “Vrienden van het SJS-Gvoetbal” heeft in korte tijd het benodigde budget op tafel gelegd. Tijdens de openingsceremonie wordt de compleet vernieuwde outfit, wedstrijdtenu, trainingspak en tas, gepresenteerd.

Prominenten

Het is een vaste traditie dat de sportwethouder van Stadskanaal het evenement opent. Wethouder Lian Veenstra is van plan om naast het gebruikelijke praatje ook met de spelers mee het veld op te gaan voor de volksliederen om daarna mee te doen aan de gezamenlijke warming-up.

’s Middags is het de beurt aan RTV Noord presentator Marcel Nieuwenweg. De populaire anchorman van Noord Vandaag begint met het nemen van de penalty’s in de finale van de keeperbokaal. Aansluitend mag hij samen met Henk de Haan meer dan 40 bekers en enkele honderden medailles gaan uitreiken. De opening is om 10.30 uur. De prijsuitreiking om 15.45 uur en zoals altijd is de toegang gratis.