Stadskanaalsters praten over inrichting Europalaan

De inloopbijeenkomst over de Europalaan in Stadskanaal trok dinsdagavond dertig vooral oudere omwonenden van het winkelgebied. In het gemeentehuis klonk vooral de roep om veel bomen, weinig fietsenrekken en een goede doorstroming via de rijglijn, die richting de Oude Markt verbreed kan worden.

Op zeven plattegronden konden bezoekers hun ideeën tekenen en opschrijven. Daarnaast konden zij zich laten inspireren door zo’n 35 pagina’s met voorbeelden. Die konden zij uitknippen en op de kaart plakken. Binnen 45 minuten waren de plannen grotendeels rond. Opmerkelijk waren de grote verschillen. Van het verplaatsen van terrassen tot het verwijderen van de ‘boompodia’ in de laan en zelfs het herpositioneren van de markt.

Duidelijk is wel dat de straat flink gaat vergroenen, vooral door het planten van veel bomen. Die moeten gezelligheid brengen en hittestress voorkomen tijdens hete zomerdagen. Daarnaast moet ruimte komen voor meer terrassen en bankjes. Omwonenden vrezen dat hierdoor geluidsoverlast zal ontstaan.

Aan landschapsarchitect Frans Beune de opdracht om de zeven plattegronden van omwonenden te combineren met die van de ondernemers en marktkooplui - zij mochten vorige week op inspraak komen. Deze plannen zijn nog niet definitief. Er komt nog een inloopbijeenkomst waarbij alle inwoners, ondernemers en betrokkenen nogmaals hun zegje mogen doen over de toekomst van de Europalaan. Naar verwachting wordt rond april gestart met de werkzaamheden.

De inloopbijeenkomst volgt op in gang gezette plannen van de gemeente Stadskanaal om het centrum compact en toekomstbestendig te maken en om het verkeersplan te vernieuwen - wat grotendeels af is. Afgelopen zomer startte het werk aan plein Kiepkörf. Daarna was het gebied Eurostate aan de beurt. Als de plannen voor de Europalaan klaar zijn, wordt ook de Oude Markt aangepakt. Het totaalproject kost 6,1 miljoen euro. 4,1 wordt betaald door de gemeente, de rest door de provincie.