Online petitie steunt eisen van Stadskanaal over Refaja

Actiegroep Red ons Refaja is een online petitie gestart om de zorg in de regio Stadskanaal op niveau te houden.

Met het inzamelen van zoveel mogelijk handtekeningen wil het comité vier eisen van de gemeente Stadskanaal ondersteunen die wethouder Lian Veenstra (SP) nadrukkelijk op tafel heeft gelegd bij de zorgtafel.

Het gaat om uitbreiding van het aantal ambulances, een dekkend netwerk aan AED’s, investeren in de ouderenzorg en het uitvoeren van extra vervoer naar het ziekenhuis van patiënten.

‘Er wordt bewust gespeeld met mensenlevens’

Vooral meer ambulances inzetten staat volgens comitélid Anton Reinders hoog op de agenda. ,,Met directe sluiting van de spoedeisende hulp wordt er bewust gespeeld met mensenlevens. Op dit moment zijn er te weinig ambulances om de veiligheid te kunnen garanderen. Ambulances zijn straks langer onderweg om patiënten naar een ziekenhuis te brengen.”

Via de meldkamer wordt dan een ambulance uit een andere regio onttrokken. ,,Dat is geen oplossing”, zegt Reinders. ,,Daarmee wordt het probleem verschoven. Extra ambulances zouden al geregeld moeten zijn voordat de spoedeisende hulp werd gesloten.”

Actiegroep Red ons Refaja

Actiecomité Red ons Refaja begon vorig jaar op initaitief van Henri Veldpaus als Facebookpagina om in Stadsknaal een volwaardig ziekenhuis te houden. Het burgerinitiatief staat nu onder leiding van Anton Reinders en Wim Orsel, beide bestuursleden van de SP in Stadskanaal.