Schenking zes Noorse superkeien Aukje Wolf Park Valthermond

Tijdens de tweede Tour de Valthermond neemt burgemeester Jan Seton van de gemeente Borger - Odoorn zondag 25 augustus zes Noorse superkeien officieel in ontvangst in het Aukje Wolf Park in Valthermond.

Dat gebeurt na een bezoek met een wandeling in het park aan de Vrijheidslaan. De familie Haan schenkt de keien. De zogenoemde superkeien kwamen bij toeval in handen van Henk Haan die de bustour organiseert en als gids optreedt. De superkeien hebben een sterke symbolische waarde voor de oud-Valthermondse familie Haan.

Noorwegen

Solveig, de moeder van Henk, kwam als jonge vrouw (18) uit Noorwegen in 1945 naar Nederland. Ze trouwde in de zomer van ‘45 in Oslo met koopvaardijofficier Frits Haan uit Valthermond. Naast Solveig’s nieuwe schoonouderlijk huis aan het Zuiderdiep 471 woonde een leeftijdgenoot annex nieuwe jonge buurvrouw: Aukje Wolf. Van meet af aan hadden de jonge vrouwen goed contact. Aukje groeide op als enig kind van huisschilder Willem Wolf en zijn vrouw Henderika Wolf- Niks. Solveig kreeg drie kinderen Sigrid, Henk en Hans en voedde twee bonuskinderen op, Gini en Henkie. Aukje bleef haar leven lang ongehuwd en werd mantelzorger van vader en moeder Wolf.

Half miljoen van Aukje Wolf

De Noorse Solveig was een moderne vrouw van de wereld. Aukje echter, droeg haar lot stilzwijgend en was ietwat teruggetrokken. Solveig werd Aukjes levenslijn naar de buitenwereld maar overleed plotseling in 1981. Aukje vereenzaamde sterk en overleed in stilte in 2004. Ze liet Valthermond bij testament een half miljoen gulden na. Daar is het Aukje Wolf Park van aangelegd.

Burgemeester Jan Seton gaat mee

De bustocht voert deelnemers van heinde en verre door de krochten en krimpen van Valthermond. Zij delen een gemeenschappelijke interesse voor de historie van hun dorp waar ze geboren en/of getogen zijn, nieuw zijn gaan wonen, er nog verwanten hebben of een andere link met Valthermond hebben. Voor de deelnemers is het een ‘feest der herkenning’. De jongste deelnemer is 15 jaar en de oudste hoog in de 80. Burgemeester Jan Seton doet de aftrap en gaat mee op Tour de Valthermond.