Buren Zuidlaren gaan elektrische auto delen

Het experiment met de elektrische buurauto krijgt uitbreiding. In de maand november kunnen ook inwoners van Zuidlaren die uitproberen.

In september ging een proef van start in Eelde-Paterswolde en Vries. Zo’n 75 mensen hebben zich gemeld om de Nissan Leaf uit te proberen. Die kwamen vooral uit Eelde-Paterswolde en uit Eelderwolde. In Vries was de belangstelling gering. Daarom is de auto uit Vries verplaatst naar Eelderwolde.

Mogelijk permanente buurauto in Eelde-Paterswolde

De proef in Eelde-Paterswolde wordt nu ook met een maand verlengd, de hoop is dat de buurauto daar permanent kan blijven. Dit hangt nog af van de evaluatie. In Zuidlaren komt de buurauto te staan bij de publieke laadpaal aan de Stationsweg 159.

De buurauto is een initiatief van Energie Coöperatie Drentsche Aa, die onder meer het elektrisch rijden wil bevorderen. De gedachte is, dat veel mensen wel een elektrische auto willen, maar terugschrikken voor de hoge aanschafkosten.

Door de auto met de buren te delen, kan die bijvoorbeeld een alternatief zijn voor de tweede auto. Sommige gezinnen echter kiezen er voor helemaal geen auto meer aan te houden en alles met de buurauto te doen.