Drie keer verliezen, maar toch genieten

STADSKANAAL - In het Pagedal wordt vandaag, morgen en zondag een belangrijk sportevenement gehouden.

Zo'n 200 tafeltennissers met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking uit 36 landen doen mee aan het ITTF FA20 Para Dutch Open.

De animo voor het toernooi is groot. Niet zo vreemd, want in Stadskanaal kunnen punten worden vergaard voor de wereldranglijst. En die punten zijn belangrijk om een ticket voor de Paralympische Spelen 2020 in Tokio in de wacht te slepen.

Russen, Chinezen, Denen, Australiërs, Brazilianen en Turken, ze zijn er allemaal. En niet te vergeten: de lokale favoriet Christiaan Sterenborg, die op enkele honderden meters van het sportcentrum woont.

De inwoner van Stadskanaal is de nummer 45 in zijn categorie en is ingedeeld in een loodzware poule. In de openingswedstrijd tegen een Tsjech - de nummer 10 van de wereld - geeft Sterenborg in de eerste twee games goed partij (11-7 en 11-7), maar in de derde set is hij kansloos (11-2).

Ook de tweede wedstijd tegen zijn Franse opponent wordt met 3-0 verloren. „Geen schijn van kans”, blikt Sterenborg terug.

In de derde en laatste wedstrijd in de poule van het enkelspel toont Sterenborg karakter. De Spanjaard - de nummer negen op de wereldranglijst - moet flink aan de bak om de eerste twee games te winnen (11-8 en 11-7). Een game winst is Sterenborg helaas niet gegund. Via 8-8 en 10-9 wordt het uiteindelijk 11-9 voor de Zuid-Europeaan.

Ondanks de drie nederlagen heeft Sterenborg genoten van de eerste speeldag van het mondiale toernooi in zijn woonplaats. Morgen gaat het toernooi verder met het zogeheten team event.

Paul Abrahams