Langere files in november voorspeld

Aangeboden door: The Bagstore

De klok is weer naar wintertijd, het wordt weer vroeger donker. En of dat nog niet genoeg is voorspeld ANWB ook dit jaar weer dat de maand november ‘de filemaand’ wordt. 2019 staat nu al omschreven als een slecht filejaar waarbij het aantal files is ten opzichte van vorig jaar met maar liefst 13 procent is toegenomen. Wat zijn de oorzaken en waar we rekening mee moeten houden?

In november is de kans op slecht weer groter. Dit in combinatie met dat het vroeger donker is en weggebruikers in de spits moeten weer moeten wennen aan rijden in het donker, zorgt voor slechter zicht op de weg. Hierdoor gaan weggebruikers langzamer en voorzichtiger rijden. 

Meer mensen op de weg, meer ongelukken

In de wintermaanden zijn er meer mensen op de weg. Niet zo vreemd als je bedenkt dat het kouder is en de kans op regen groot is. Dan ga je toch liever niet met de fiets. Maar in november gaan er volgens de statistieken ook minder mensen op vakantie. Meer mensen in het verkeer betekent een drukkere ochtend en avondspits en dus meer kans op filevorming. 

Meer mensen, meer files, glad wegdek zorgt niet alleen voor files maar ook voor ongelukken. In november gebeuren er dagelijks gemiddeld 324 ongevallen. Dat is ongeveer 10 procent meer dan in oktober en december. Uit onderzoek van politiegegevens in de periode 2014-2016 blijkt dat wat betreft ongelukken november met kop en schouders boven de andere maanden uitsteekt.

Tips van de ANWB

De ANWB geeft enkele tips. “Geef elkaar de ruimte bij het in- en uitvoegen en wissel niet te veel onnodig van baan. Probeer ook niet te veel dat rempedaal te gebruiken.” Maar je kunt ook kijken of je je werktijden kunt aanpassen. Werk wat langer door of ga juist wat vroeger naar huis en werkt thuis nog een uurtje achter de laptop uit je laptoptas.

Ook Piet Paulusma voorspelt een koude winter die wel eens vroeg kan beginnen dit jaar. In november kan het al aardig koud worden met het eerste winterweer, voorspelt Piet op zijn website. “Het wordt een winter met geregeld veel overlast door sneeuw, soms ijzel en af en toe stormachtig en herfstachtig weer.” Wees dus op alles voorbereid. Een goede tip is ook om weer een rugzak in de auto te leggen met een deken en een fles water en natuurlijk sinds de gele praatpalen weg zijn ook een goed opgeladen telefoon. En check voor je gaat de site van a naar beter zodat je weet wat je te wachten staat, ook op het gebied van wegwerkzaamheden. 

Schaatsen

Volgens Piet kunnen we dit jaar ook weer schaatsen. Hoewel de echte wintermaanden december tot en met februari rommelig en kwakkelend zullen verlopen, voorspelt de weerman een of twee langere periodes met echt winterweer waarin geschaatst kan worden. 

Over een mogelijke Elfstedentocht wil Paulusma geen uitspraken doen. Toch liet hij bij Radio 538 onlangs weten dat hij van mening blijft dat echt koude winters nog mogelijk zijn, ondanks de opwarming van de aarde. “De Elfstedentocht zal binnen zeven jaar ook nog wel komen.” zo voorspelde Paulusma in de ochtendshow. Tijd dus om je schaatsoutfit te gaan zoeken. Pak je laptop op zoek naar de hipste wintertrend.