AXman Challenge Exloo steeds professioneler

EXLOO - Hoe krijg je 1100 sporters tegelijkertijd synchroon in beweging. Dat gebeurde zondag tijdens de warming-up voor de AXman Challenge bij hunebed D30 in EXloo.

Bewegingsinstructeur Kevin van Wieren en DJ Robert Smit, die ook de komende jaren weer van de partij zijn, slaagden erin alle deelnemers opgewarmd te krijgen om de vele obstakels in het parcours aan te vallen. Een geweldig kippenvelmoment voor alle aanwezigen. Met 350 jeugdige sportievelingen erbij geteld, die vrijdag aan het ‘kleintje’ AXman Challenge voor scholieren deelnamen, waren er bijna 1500 deelnemers. “Een grandioos succes”, zegt een opgetogen organisator Jan Schutrups.

Niet alleen waren er veel deelnemers, ook het publiek liet zich in groten getale zien. Velen waren op de fiets en reden van hotspot naar hotspot. Schutrups dankte ook de weergoden die de obstakelrun van prima weer voorzagen. Tien graden warmer dan bij de vorige editie en helemaal droog.

Warm water

Op verzoek van veel deelnemers had de organisatie besloten om nog slechts een waterobstakel, de allerlaatste hindernis, in het parcours aan te brengen. En wie het toch koud had kon zich door de brandweer, aanwezig met een tankwagen met 45.000 liter warm water, schoon laten spuiten. Meteen daarna kon iedereen de houten herinneringsmedaille zagen, bedrukken met het jaartal en een biertje nuttigen bij het hunebed en start en finish terrein. IJsvereniging De Rol toonde zich uiterst verheugd over een donatie van de AXman Challenge voor een nieuwe verlichting.

Maakte de Stichting Obstacle Run bij vorige edities nog gebruik van parcoursbouwers buiten de provincie, dit jaar was dit in handen gegeven van een groep handige mensen uit de gemeente Borger-Odoorn. “Zij hadden vorig jaar meegeholpen en geproefd van de cultuur waarna ze aangaven betere en uitdagender obstakels te kunnen bouwen”, vertelt Schutrups. “Ze bewezen dat kwaliteit voor kwantiteit gaat. Dat bleek ook, want we kregen van veel deelnemers complimenten.”

Uitdagende hindernissen

De nieuwe parcoursbouwers zorgden er wel voor dat de sporters te maken hadden met een andere opzet van de hindernissen waarbij kracht en behendigheid zwaarder wogen dan fun en gezelligheid. Vooral de ultralopers van de langste afstand waren opgetogen over de obstakels. Een opvallende deelnemer was bladerunner Jacco Middelveld. Ondanks dat hij een keer ongelukkig terecht kwam bereikte hij toch de finish. Middelveld: “Met een beperking is er geen beperking.”

Jan Schutrups ziet een sterke professionele ontwikkeling van de AXman Challenge. “Niet alleen omdat we steeds meer in eigen huis kunnen doen, ook zien we dat de gemeente Borger-Odoorn, de provincie Drenthe, de gemeente Emmen en Marketing Drenthe zich gecommitteerd hebben aan het evenement.”

AXman Challenge Emmen

Hij voegt eraan toe dat de inschrijving voor de AXman Challenge Emmen gisteren is geopend. “Deze wordt gehouden op 17 mei in het centrum van de stad. We doen dit eens per twee jaar omdat we te maken hebben met meer regelgeving, meer belanghebbenden en we hebben meer tijd nodig voor de organisatie. In Emmen verwachten we zeker 3000 deelnemers.”