Dorpsbudgetten: inwoners Borger-Odoorn beslissen zelf over besteding van ton

Een nieuw bankje in het dorp, het opknappen van het dorpshuis of spenderen aan dorpsactiviteiten? Waar zou je geld aan willen besteden? Over dit soort vragen mogen de inwoners van de gemeente Borger-Odoorn zich het komende jaar buigen.

Via zogenoemde dorpsbudgetten stellen burgemeester en wethouders een ton ter beschikking, een bedrag waarvan inwoners zelf mogen bepalen hoe die in eigen dorp wordt besteed. Op deze manier wil de gemeente de bevolking meer betrekken bij beslissingen over hun eigen omgeving.

,,Met de goedkeuring van de begroting vorige week, hebben we dit budget tot onze beschikking, aldus wethouder Niek Wind. Inmiddels zijn er al lijntjes uitgezet bij alle 25 dorpen, die weer verenigd zijn in 18 belangenclubs. Het is de bedoeling dat er in 2020 twee vergaderingen worden gehouden over de besteding van het geld. Aan het begin van het jaar worden bestedingsdoeleinden benoemd, waar vervolgens over gestemd gaat worden. Aan het einde van het jaar volgt een evaluatie. De gemeente overlegt samen met de dorpsvertegenwoordiging nog de data voor deze bijeenkomsten.

Meer inwoners, meer budget

De gemeente heeft inmiddels ook een verdeelsleutel bepaald, aldus Wind. ,,Elk dorp of samenwerkingsverband krijgt een minimumbedrag van 2500 euro toegewezen.” Vervolgens blijft er een restant van 55.000 euro over, dat opgedeeld wordt in een bedrag per inwoner. Hoe meer inwoners een dorp heeft, des te hoger het budget.

Volgens Wind hebben maken sommige dorpen al behoorlijk werk van een verlanglijstje. ,,In Exloo en Nieuw-Buinen zijn ze daar al voortvarend mee aan de slag.”