Westerwolde krijgt geld van provincie Groningen voor overname zwembad op Parc Emslandermeer

Westerwolde krijgt van de provincie Groningen een subsidie voor de overname van het centraal gebouw, inclusief zwembad, op het vakantiepark Parc Emslandermeer. Nog voordat een besluit over een overname is genomen.

Het gaat om een bedrag van 117.000 euro dat afkomstig is uit de provinciale pot Reserve Leefbaarheid Krimpgebieden. ,,Het is een subsidie die we enige tijd geleden al hebben aangevraagd’’, zegt wethouder Giny Luth (Gemeentebelangen). ,,Of we hem gaan gebruiken, is dus nog de vraag.’’

De gemeenteraad moet namelijk de knoop doorhakken waar het gaat om het aankopen van het centraal gebouw op het vakantiepark aan de rand van Vlagtwedde.

Dat gebouw is van een stichting waarin eigenaren van huisjes op het Parc zitten. De stichtingsbestuurders hebben laten weten dat ze geen ondernemer zijn en willen het gebouw slopen als geen andere eigenaar wordt gevonden. Een private koper is niet gevonden en is de gemeente benaderd.

De coalitiepartijen PvdA en Gemeentebelangen in de gemeenteraadd hebben laten weten zich tot het uiterste in te willen spannen om het bad te behouden. Met name ook omdat niet de gasten op het vakantiepark maar ook inwoners van Vlagtwedde en omgeving er gebruik van maken.

Voor 1 juni duidelijkheid

De gemeenteraad heeft inmiddels ook definitief ingestemd met een onderzoek naar de staat van het gebouw en het bad. Daarvoor is 30.000 euro op tafel gelegd. ,,Ergens in het komend voorjaar zijn de onderzoeksresultaten duidelijk’’, zegt Luth. ,,Dan weten hoe de toestand van het gebouw en bad, wat er eventueel aan onderhoud gepleegd moet worden en wat exploitatie kost. Dan zal de gemeenteraad besluiten of de voorziening wordt overgenomen. Voor 1 juni moet dat duidelijk zijn.’’

Als de politieke partijen inderdaad tot overname besluiten, kan de 117 mille bij de totale koopsom worden gelegd. ,,Als de raad nee zegt, kunnen we die 117.000 euro niet gebruiken’’, zegt de wethouder. ,,Dan gaat het terug naar de provincie, dat is de afspraak. Maar als we de subsidie niet hadden aangevraagd, hadden we het sowieso niet gekregen.’’

Unanimiteit is er binnen de gemeenteraad niet waar het om het gebouw in het vakantiepark gaat. Oppositiepartij VVD bijvoorbeeld is tegen een overname en benadrukt daarbij dat de gemeente al twee openluchtbaden heeft, in Sellingen en Ter Apel. De politic willen aan die twee voorzieningen absoluut niet tornen.