Vervlogen tijden: hotel De Poort in Ter Apel

TER APEL - Bovenstaand ziet u een prachtige foto van hotel De Poort in een winters landschap. Ik mocht deze foto ontvangen van mevrouw Heis, kleindochter van de laatste eigenaar van het hotel.

Op vele ansichtkaarten uit de jaren veertig en vijftig werd de statige voorkant afgebeeld, maar op deze foto zien we ook het schuin aflopende dak aan de achterzijde.

Hotel De Poort werd in 1894 door de stad Groningen – toen eigenaar van vele gebouwen en landerijen in Ter Apel – omgebouwd tot hotel. Men verwachtte blijkbaar vele extra bezoekers in Ter Apel, omdat een jaar later de paardentramlijn doorgetrokken zou worden vanaf Musselkanaal.

Jan Luitjes

Eerste pachter van het hotel werd Jan Luitjes en in 1908 nam Jan Mulder de pacht over. Vanaf 1918 werd het hotel verpacht aan Galtjo Muntinga. Jan Mulder vertrok met zijn gezin naar Valthermond, waar hij ook hotelhouder werd. Dat hotel kreeg zijn naam: hotel Mulder en stond op de plek van de huidige Rabobank aan het Zuiderdiep.

Rond 1923 wilde ‘Stad’ af van hotel De Poort, want men wilde niet twee hotels zo dicht bij elkaar onderhouden. Men bood Muntinga aan eigenaar te worden, iets wat hij maar al te graag wilde. Na diens plotselinge overlijden in 1928, werd het hotel door zijn weduwe in 1929 verkocht aan Wubbe Heis, die maar liefst 35 jaar lang eigenaar van hotel de Poort bleef. Hij verkocht het hotel op zijn beurt in 1964 aan de gemeente Groningen, omdat hij zich tegengewerkt voelde door de gemeente Vlagtwedde. Hij wilde het hotel nl. graag aanpassen aan de modernere eisen van die tijd, maar kreeg geen vergunning van de gemeente.

Het hotel was tot in de verre omgeving van Ter Apel bekend door zijn prachtige speeltuin. Schoolreisjes uit andere plaatsen hadden deze speeltuin zelfs als eindbestemming. Met de aanleg van de speeltuin was de heer Muntinga al rond 1925 begonnen en vergroot werd het door de heer Heis.

De Uiver

Het meest bekende speeltoestel was wel het vliegtuig met de naam ‘Uiver’. Het vliegtuig had als vertrekpunt een klimtoren. Er kon één persoon in zitten en als het werd weggeduwd, gleed het aan een kabel enkele tientallen meters langzaam naar beneden. Daarna kon men het vliegtuigje weer naar boven trekken en kon het geheel weer van voren af aan beginnen.

In de Tweede Wereldoorlog werd bijna alles, wat Heis had opgebouwd, door de Duitsers vernield en kon hij weer opnieuw beginnen! Uiteindelijk werd hotel De Poort afgebroken in 1966 en tegenwoordig staan bomen op deze plek. Van het hotel is niets meer terug te vinden.

De naam hotel De Poort was trouwens wel goed gekozen: In vroeger tijden, tussen 1511 en 1834 gaf een poort precies op deze plek toegang tot het gebied van het klooster.

Herinneringen uit Ter Apel

Voor de volledige geschiedenis van hotel De Poort verwijs ik u graag naar “Herinneringen uit Ter Apel”, waar de geschiedenis op dertig pagina’s wordt beschreven. Het boek is te bestellen via onderstaand emailadres. Bovenstaande foto is één van de vele nog nooit eerder gepubliceerde foto’s, die in het boek zullen verschijnen.

Wilt u het boek van 304 pagina’s bestellen (27,50 euro), reageren op deze Vervlogen tijden of zelf graag een foto in deze rubriek laten plaatsen: jbeen01@hetnet.nl

Jakob Been