Kaakchirurgen Treant halen bot voor klikgebit uit schedel in plaats van heup

Kaakchirurgen van de Treant Zorggroep gebruiken sinds kort stukken bot uit de schedel van patiënten voor klikgebitten in plaats van bot uit het bekken. Het schedelbot slinkt minder en de genezing gaat sneller, stellen ze.

Patiënten met een kunstgebit krijgen vaak na enige tijd last van een krimpende kaak waardoor het kunstgebit los gaat zitten. Een oplossing is een klikgebit, een kunstgebit dat vastgeklikt wordt op een soort schroefjes die in de kaak worden geïmplanteerd.

Bovenkaak te dun

Een probleem is alleen dat bij veel patiënten hun bovenkaak te dun is om die implantaten er in te zetten. Daarom brengen kaakchirurgen eerst bot van een andere plek in het lichaam naar die bovenkaak, zodat het bot daar dikker wordt.

Doorgaans gebruiken kaakchirurgen bot uit de heup, bekkenkambot. Maar daar kleven ook weer nadelen aan: de patent krijgt vaak last van het bekken en moet na de operatie een paar dagen op krukken lopen. Het bot weghalen uit de schedel zou minder belastend moeten zijn. De chirurg haalt alleen de buitenkant van het bot op de schedel weg en de haren van de patiënt hoeven niet weggeschoren.

Kaakchirurgen Thomas Putters en Jurjen Schortinghuis van de ziekenhuizen in Emmen, Stadskanaal en Hoogeveen hebben de afgelopen tijd twintig patiënten met de nieuwe methode geopereerd. ,,Een gouden greep’’, zegt Schortinghuis. Het schedelbot bleek erg stabiel, er was nauwelijks sprake van krimpend bot en de implantaten bleven goed zitten.

‘Griezelig’

,,Ik moest er eerst wel even over nadenken hoor. Vond het best wel een griezelige gedachte’’, zegt de 70-jarige mevrouw Sibon-Talen die in mei 2018 de operatie onderging. ,,Ik ben nu blij dat ik het heb gedaan; het is me 100 procent meegevallen. Vlak voor de operatie was ik behoorlijk gespannen.’’

Een kaakchirurg-in-opleiding aan het UMCG heeft de resultaten van de eerste twintig patiënten dit najaar gepresenteerd op een internationaal kaakchirurgencongres in Boston. Student Joost Tiddens heeft er een scriptie over geschreven en kaakchirurg Putters hoopt binnenkort op onderzoek naar deze methode te promoveren. Putters en Schortinghuis geven ook cursussen voor andere kaakchirurgen over deze methode.