Gerechtshof zet celstraf voor juweliersechtpaar Oosterhof uit Stadskanaal om in voorwaardelijk

Henk (68) en Gerda Oosterhof (69) gingen in beroep tegen de acht maanden celstraf en de taakstraf die de rechtbank in Zwolle vorig jaar had opgelegd. De rechtbank achtte bewezen dat ze geld buiten de boedel hielden en zo hun schuldeisers dupeerden.

Het hof is het daarmee eens. Het echtpaar had zich al neergelegd bij de veroordeling tot faillissementsfraude, bleek op de zitting bij het hof. Ze vonden vooral dat de opgelegde straf te hoog was. Het Openbaar Ministerie kwam in de beroepszaak met het voorstel die acht maanden celstraf geheel te laten vervallen.

Het hof maakt daar nu een voorwaardelijke celstraf van, zegt advocaat Zahra Boufadiss. Omdat het uitgewerkte arrest pas donderdag wordt verspreid, kon ze nog niet inhoudelijk reageren. ,,Dat de feiten bewezen zijn, was geen verrassing. Daar is ook geen verweer tegen gevoerd’‘, aldus de raadsvrouw.

De juwelierszaken van het echtpaar Oosterhof in Veendam en Stadskanaal gingen failliet nadat de Rabobank zich begin 2016 als financier terugtrok. Het stel verhuisde via Duitsland naar hun huis in Spanje.

Die zomer incasseerden ze 180.000 euro uit de verkoop van dat huis. Geld dat bij de boedel van het faillissement hoorde, zo was het oordeel. ,,We hebben steken laten vallen, dat zie ik nu ook’‘, zegt Henk Oosterhof in een eerste reactie. ,,Maar dat wist ik ten tijde van de verkoop van het huis in Spanje nog niet.’‘

Niet alleen bleef geld buiten de boedel, ook informeerden Henk en Gerda Oosterhof de curator niet. Daartoe waren ze wel verplicht. Het echtpaar ‘kan leven’ met deze uitspraak, maar zegt alles in een boek te willen uitwerken.

De zitting twee weken geleden werd zelfs even geschorst omdat het Henk Oosterhof allemaal te veel werd. ,,Dat ik nu straf krijg, is logisch, maar er zijn te veel dingen misgelopen.’‘