Vervlogen tijden: een kruidenierswinkel in Tweede Exloermond

TWEEDE EXLOERMOND - Op de afgebeelde foto van rond 1915 zien we het woon- en winkelpand aan het Zuiderdiep 318 in Tweede Exloërmond.

Op de foto staan voor het winkelpand kinderen die vermoedelijk onderweg waren naar de Openbare Lagere school Oost die even verderop stond op nummer 330.

De kruidenierswinkel was aangesloten bij de N.V. Albino Maatschappij gevestigd in de stad Groningen. Deze grootgrutter werd in 1900 opgericht door de broers Frans Sjoerd en Tonnis Siemon van Klooster.

De koffie, thee, cacao, havermout, zeep, griesmeel en bier werden in het groot ingekocht. Werden verpakt en voorzien van een eigen etiket en zo kwam het in de winkel te liggen en kon goedkoper worden verkocht. In 1910 waren er in de drie noordelijke provincies ruim 150 winkels aangesloten bij de organisatie, Voor de oorlog werd het bedrijf verkocht aan de voorloper van Unilever en verdwenen de winkels met de naam N.V. Albino tussen 1946 en 1948 uit het straatbeeld.

Johannes Suk - geboren op 9 april 1886 - begon als bakkersknecht bij bakker Witkop aan de Schoolstraat in Musselkanaal. Hij huwde op 12 juni 1915 met Aaltje Groenewold - geboren 24 mei 1893 - en nam de kruidenierswinkel over van Gerbrand Jonkheim en Enna Jonkheim-Lesterhuis in Tweede Exloërmond.

De klanten konden boodschappen in de winkel doen, maar de boodschappen werden ook per paard en wagen aan huis bezorgd. Ook begon Johannes met verkoop van vis en met name zoute haring.

Deze werden in vaten aangevoerd. In de ruimte achterin het winkelpand werden de vissen schoongemaakt en in de winkel verkocht. Veel schippers hebben zo een harinkje genuttigd naast de winkel, terwijl ze lagen te wachten met hun schip in het kanaal.

Ook werd snoepgoed verkocht. Veel kinderen wisten na schooltijd de winkel te vinden. Ook het geld dat de kinderen hadden verdiend met bruggen afdraaien voor de schippers werden meestal omgezet in snoepgoed uit de winkel. Verder heeft de familie Suk regelmatig met een snoepkraam op de kermis gestaan in de omgeving van het dorp.

De kinderen Berend, Roelf, Albert, Jan, Roelfina, Jo en Ties werkten mee in de winkel.

Later werd het bedrijf voortgezet door zoon Ties geholpen door zijn zus Roelfina. Zij was inmiddels gehuwd met Wiebe Bügel en is in het ouderlijk blijven wonen. En broer Roelof met zijn gezin - die ook in het huis woonden - werkten mee binnen het bedrijf. Het was hard werken maar de familie deed dit met veel plezier en toewijding. Nadat Ties met zijn zus Roelfina alleen bleven wonen in het winkelpand hebben zij samen nog enkele jaren het bedrijf voortgezet.

In begin jaren 70 sloot de winkel haar deuren. De supermarkten werden een te grote concurrent voor de kleine middenstander. Het winkelgedeelte maakte plaats voor een woonkamer en de voorgevel werd aangepast. De winkeldeur verdween ten koste van een raam.

De familie Suk woont nog steeds in het pand.

Johannes Suk overleed op 5 maart 1974 en zijn vrouw Aaltje overleed op 13 mei 1984.

Met dank aan de familie Suk voor de informatie over de winkel.

U wilt reageren op het artikel: Bel Jacco Pranger, 06-21831002 of stuur een mail naar: pranger@nieuwbuinen.com

Jacco Pranger