Palestijns dorp te zien tijdens expositie van kerstgroepen in de Sint Wilibrorduskerk

De Sint Wilibrorduskerk in Ter Apel vormt van 27 tot en met 30 december het decor voor een expositie van kerstgroepen. Nieuw dit jaar is de uitbreiding met een compleet Palestijns dorp.

De expositie ontstond enkele jaren geleden toen de organisatie de hand wist te leggen op een verzameling van ongeveer tachtig kerststallen van een familie uit Nijmegen. Een verzameling die in veertig jaar door hen bijeengebracht was en waarvan de kleinste kerststal slechts anderhalve centimeter groot is.

Vier jaar geleden kwam daar een verzameling van een familie uit Noord-Holland bij. Man en vrouw waren beiden ernstig ziek en omdat hun kinderen niet geïnteresseerd waren, zochten ze een plek waar hun verzameling bijeen zou kunnen blijven. Tevens heeft men in dat jaar ook de beschikking gekregen over een aantal kerstgroepen van een mevrouw die gestopt was met het verzamelen er van. Zij wilde voorkomen dat de kinderen ze later zouden weggooien.

Kerstgevoel

Verder werd in 2016 door oud-zeeman Bob Flobbe uit Delfzijl een ijzeren kerststal aan de organisatie geschonken. Deze kerststal is gemaakt van een leeg verfblik, waarbij Flobbe al lassend van boutjes en moeren de daarbij behorende kerstfiguren maakte. Op deze wijze kreeg hij ver van huis toch nog een beetje het kerstgevoel.

Palestijnse vluchtelingenkampen

Een jaar later in 2017 werd de verzameling kerstgroepen onder meer uitgebreid met een schenking van een Palestijnse kerstgroep door Inge Dekker. De inwoonster van Oude Pekela kreeg deze kerstgroep in 2001 van de Young Womens Christian Association in (Oost)-Jeruzalem, waar ze toen enige tijd werkzaam was. De figuren van de kerststal zijn gemaakt door vrouwen in het YWCA-centra in Palestijnse vluchtelingenkampen op de Westelijke Jordaanoever en representeren ook de traditionele Palestijnse klederdrachten uit dit gebied. Ook is een compleet Palestijns dorp op schaal nagemaakt.

In totaal zijn er meer dan driehonderd kerstgroepen te bewonderen uit alle delen van de wereld. De expositie is in genoemde periode te bezoeken van 10.00 uur tot 16.00 uur. De entree is twee euro; dit is inclusief een kopje koffie of thee. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Meer informatie

Meer informatie is te verkrijgen bij Siny Scholte-Aalbes via 0599-587331 of 06-50297434.