Echtpaar Luring uit Alteveer 70 jaar getrouwd: taart en felicitaties van koningspaar

Albert Luring (92) en Klaasje Luring-Lutter (90) zijn gefeliciteerd met hun 70-jarig huwelijk door koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Het echtpaar trouwde op 9 januari 1950, vrijdag vierden zij het platina huwelijk met de familie in Alteveer, waar het echtpaar woont.

Het was liefde op het eerste gezicht, weet schoondochter Alma. ‘Ja?’ vraagt zoon Geert Roelfs. De krant staat op de luidspreker, zodat zoon een hulplijn heeft: het is immers meer dan 70 jaar geleden dat pa en ma elkaar leerden kennen. Bovendien: de man vraagt doorgaans niet naar het romantische wel en wee van zijn ouders. Op de achtergrond klinkt het verwijtend: „Ze vond hem gelijk een heel mooie man.”

Dat was toen het echtpaar op dezelfde boerderij werkte, zegt Alma. „Ik weet niet meer wie die boer was, maar die boerin hield niet zo van het huishouden, maar meer van de arbeid rond de boerderij. Dus zij deed het huishouden en zorgde voor de kinderen.” Pa was in die tijd knecht bij de boer en zag wel wat in de meid.

Feest

Hoelang ze dan verkering hadden? Het antwoord blijven ze verschuldigd: „die is goed voor de quiz”, stelt Geert Roelfs, verwijzend naar de viering op vrijdag in dorpshuis De Drijscheer in Alteveer. Beiden werden geboren in de Kanaalstreek: zij in Holte, hij in de buurt van de Tichelberg, waar ze na hun huwelijk tijdelijk bij de familie Luring introkken.

De voorbereidingen van het feest zijn in volle gang, hectisch als dat gaat. Drie zonen kwamen uit het huwelijk, die kregen zeven kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen, drukte dus. Het feest wordt muzikaal omrand door de plaatselijke muziekvereniging, waarbij Luring jaren actief was.

Uit een enorme stapel foto’s is een selectie gemaakt: het duo was altijd erg actief. „Mijn vader was fabrieksarbeider in de stro- en kartonindustrie. Daar heeft hij zich ook zeer verdienstelijk gemaakt in de ondernemingsraad. Hij was ook erg actief in en boven de kerk.” Boven, want hij bouwde ook mee aan de protestantse kerk, legt Geert Roelfs uit.

Vrijwilligers

Daar hield het niet mee op: Luring zamelde menig kilo oud papier in en deed ook een opleiding om te kunnen preken in de kerk. Zijn vrouw is ook altijd een gemeenschapsmens geweest: „Ze deed de flessenacties, zat in de vrouwenvereniging en werkte ook ooit mee aan de omgevingsvisie, als vrijwilliger dan.”

Dat doen ze nu niet meer. „Maar iedereen in het dorp kent mijn ouders daardoor”. Geert Roelfs is trots op ze. „Ze wonen ook nog zelfstandig, op die leeftijd zijn ze daar wel een van de weinige van.” Zeer scherp en een bijtijds bovendien. Hij houdt nog erg van muziek en maakte dat vroeger ook met zijn bandje, zij leest nog erg graag.

Alle aandacht vinden ze fantastisch, zegt Geert Roelfs. Het bezoekje van waarnemend burgemeester, het feest in de Drijscheer en natuurlijk de koninklijke aandacht, toch delven ze allemaal onder voor één ding: de liefde.