Welke uploadsnelheid en downloadsnelheid heb jij nodig?

Aangeboden door: Internetvergelijken.nl

Tegenwoordig is internet ontzettend belangrijk. Nou, het is zelfs van levensbelang. We kunnen simpelweg niet meer zonder internet.

Het is dan ook belangrijk om een goed internet abonnement af te sluiten. Hiervoor kun je internet vergelijken, waarbij je onder meer de termen uploadsnelheid en downloadsnelheid zult tegenkomen. Veel mensen zullen niet weten wat deze woorden precies betekenen en waarom ze van belang zijn, maar daar brengt dit artikel verandering in.

Uploadsnelheid

Allereerst zullen we uploadsnelheid uitleggen. Hiermee wordt eigenlijk de snelheid bedoeld waarmee je data van de ene naar de andere server stuurt. Dit is mogelijk nog altijd best wel onduidelijk, maar daar kunnen we verandering in brengen. Denk onder meer aan het plaatsen van een foto op Instagram. Dit is in principe het uploaden van gegevens. Een ander voorbeeld is het sturen van een mailtje. De uploadsnelheid wordt altijd uitgedrukt in Megabit per seconde, waarvoor verschillende afkortingen worden gebruikt. De meest voorkomende manier waarop Megabit per seconde uitgedrukt wordt is Mb/s, maar ook Mbit/s of Mbps worden gebruikt.

Downloadsnelheid

Nu is het tijd om downloadsnelheid uit te leggen. Eigenlijk lijkt dit best wel op uploadsnelheid, alhoewel het door veel mensen als belangrijker gezien wordt. In principe geldt de regel hoe hoger de downloadsnelheid is, hoe beter het internetten is. Downloadsnelheid wordt gedefinieerd als de snelheid waarmee een apparaat data van het internet kan halen. Het is dus eigenlijk het tegenovergestelde van uploadsnelheid, want hiermee upload je juist data. 

Data downloaden doe je eigenlijk constant als je internet gebruikt. Zelfs als je een site bezoekt ben je al aan het downloaden. Je haalt dan namelijk gegevens van de website binnen op jouw computer, tablet of mobiel. Hoe snel je deze data ophaalt hangt af van de downloadsnelheid. Hoe hoger dit is, hoe sneller je de informatie hebt. De downloadsnelheid wordt net zoals de uploadsnelheid getoond in Megabit per seconde. Dit wordt normaalgesproken uitgedrukt in de afkortingen Mb/s, Mbit/s of Mbps. 

Snelheid bepalen

Het kan namelijk best lastig zijn om te bepalen wat voor upload- en downloadsnelheid je nodig hebt. Dit hangt met name af van waarvoor je internet gebruikt. Als je veel foto’s en video’s moet uploaden naar een website of iets dergelijks, dan kan het bijvoorbeeld hartstikke handig zijn als je een hoge snelheid hebt. Ook als je veel online gamet zul je een hoge snelheid nodig hebben voor het uploaden van data. 

Over het algemeen spreken we bij de snelheid van de internet over drie groepen waarin de inwoners van Nederland verdeeld worden. De eerste groep bestaat uit de lichte gebruikers. Je bent deel van deze groep als jij of jouw huishouden internet gebruikt op 1, 2 of 3 apparaten, je zo nu en dan Netflix gebruikt, je mail weg werkt en je door social media scrolt. Als jij zo’n persoon bent dan zul je aan een abonnement met een snelheid van 10 tot 30 Mb/s genoeg hebben. Je kunt dan op een lichte wijze gebruik maken van dit netwerk met 1 tot 3 mensen.

We spreken van een gemiddelde gebruiker als internet gebruikt wordt op 3 tot 5 apparaten. Ook als je video’s streamt, soms gamet en bestanden downloadt is een factor bij deze groep. Je zult dan al snel een snelheid van 40 Mb/s of meer nodig hebben. De zware gebruikers hebben juist een snelheid vanaf 80 Mb/s nodig. Dit is aanzienlijk meer omdat internet op meer apparaten gebruikt wordt. Ook als je veel online gamet en bestanden downloadt heb je toch wel zo’n hoge download- en uploadsnelheid nodig. Bovendien kan zo’n snelheid noodzakelijk zijn in een groot gezin zodat iedereen gebruik kan maken van snel internet.