Antiekzaak 't Galerijtje in Stadskanaal sluit de deuren op 1 april en dat is geen grap

STADSKANAAL De antiekzaak ’t Galerijtje van Gerard Gerrits sluit, na 13 jaar aan het Raadhuisplein in Stadskanaal open te zijn geweest, de deuren.

Reden voor de sluiting is het feit dat het rustieke pand, waarin de winkel is ondergebracht, in het kader van de reconstructie van het centrum, wordt afgebroken.

De geschiedenis van 't Galerijtje begon op 30 april 1993 met de opening van de winkel: 't grenen galerijtje in Sellingen. Deze winkel was gespecialiseerd in (geloogd) grenen meubelen en woondecoratie.

Omdat dit een huurpand was en de huur tijdig was, moest er in 2007 omgezien worden naar een ander pand.

"Het resultaat hiervan was dat ik in 2007 mijn huidige winkel in Stadskanaal opende: 't Galerijtje", aldus Gerard Gerrits. De collectie werd breder. De grenen meubelen maakten plaats voor meubelen van eiken, mahonie, wortelnoten en andere houtsoorten. Het was geen grote winkel, maar de ruimte werd volledig gebruikt voor (kleinere) kastjes en vooral heel veel antieke en oude woonaccessoires."

Aan die geschiedenis komt per 1 april een eind en dat is geen grap.

Pand wordt afgebroken

Het pandje aan het Raadhuisplein, dat Gerard deelt met de marktmeester, wordt afgebroken. De eigenaar van het pand, de gemeente Stadskanaal, is van mening dat na de reconstructie van het centrum geen plaats meer is voor het gebouwtje. In de gedachte van Gerard zou het pand rustig in stand gehouden kunnen worden. "Maar daar denken 'de geleerden' dus anders over", zegt Gerard.

Ambtenaar

Omdat hij niet alleen van de handel in antiek kan bestaan heeft Gerrits nog een andere baan en laat dat nu ook bij de gemeente Stadskanaal zijn. "Dat maakte de onderhandelingen niet makkelijker. Hoewel ik niet dezelfde mening heb als de gemeente wij qua winkel, zijn we met een goede verstandhouding uit elkaar gegaan."

De huidige winkel blijft nog tot 1 april op de zaterdagen (en op afspraak) open. Klanten kunnen rekenen op een fikse korting op hun aankopen.

Na 1 april gaat de winkel in eerste instantie verder via het internet en vanuit de loods aan de Drentse Poort. Ondertussen blijft Gerard op zoek naar een passende winkelruimte in (het centrum van) Stadskanaal. Voor tips houdt hij zich aanbevolen.

Meer informatie vindt u op www.galerijtje.nl