Bewoners Camping Anloo woedend op Aa en Hunze: 'Gemeente verzaakt haar zorgplicht'

Bewoners van Camping Anloo zijn boos op de gemeente Aa en Hunze. Die wil permanente bewoning op het failliete recreatiepark aanpakken, juist nu de bewoners geld bijeen hebben geschraapt voor stromend water en een werkende riolering.

De Stichting Belangen Gebruikers Camping Anloo is verontwaardigd. ,,Het is asociaal hoe de gemeente Aa en Hunze in deze situatie opereert”, zegt voorzitter Henri Dijksterhuis.

'Situatie helemáál niet genormaliseerd'

Dijksterhuis reageert daarmee op uitspraken van burgemeester Anno Wietze Hiemstra. Die zei donderdagavond dat de situatie op de camping wat hem betreft is 'genormaliseerd'. En daarmee is volgens de burgemeester de weg vrij om het verbod op permanente bewoning op Recreatiepark Anloo weer te handhaven. De overgebleven bewoners die permanent op de camping verblijven kunnen binnenkort een brief verwachten, schetste Hiemstra.

De burgemeester vindt dat de camping onder de huidige omstandigheden geen plek waar mensen 'gezond, veilig en leefbaar kunnen wonen'. ,,Permanent wonen mag niet. Dat weten de mensen ook”, zo zei Hiemstra.

Deze uitspraken schieten bewoners, recreanten en verhuurders in het verkeerde keelgat, zegt Dijksterhuis. ,,De situatie genormaliseerd? De burgemeester zou een cursus 'hoe doe je je ogen open' moeten volgen. Het is alles behalve normaal op het park. En dan nu de regels handhaven? Hoe bedenk je het.”

'Fatsoenlijk maatschappelijk gedrag is meer dan regeltjes volgen'

Met pijn en moeite hebben de bewoners zelf geregeld dat er tot 1 april water en een werkend riool op de failliette camping is. Afgelopen maandag stopte de gemeente Aa en Hunze de zorg voor de campingbewoners. Ze wilde niet langer garant staan voor water, riolering en het ophalen van afval.

,,Eigenlijk heeft de gemeente de bewoners tot maandag 24 februari de tijd gegeven om hun boeltje te pakken en op te rotten. Dat heeft tot onrust en paniek geleid. De gemeente heeft haar zorgplicht verzaakt voor mensen die hun zaakjes niet altijd goed kunnen overzien'', vindt de 71-jarige Dijksterhuis. ,,Fatsoenlijk maatschappelijk gedrag is meer dan regeltjes volgen.”

De stichting wil onderzoeken of het echt zo slecht was gesteld met het elektriciteitsnetwerk op de camping. Was het wel nodig om de stroom af te sluiten? Hij roept de hulp in van een technisch installatiebedrijf. ,,We hopen ook dat juristen ons willen helpen. Helaas hebben we weinig geld.”

Geld seizoenplaatsen is weg

Camping Anloo is op 14 januari failliet verklaard door de rechtbank Noord-Nederland. Een week later brak er brand uit in een elektriciteitskast, waarna Enexis besloot de stroom af te sluiten. Op het recreatiepark wonen tientallen mensen permanent. Dit is lang niet altijd vanuit rijkdom. In het verleden werden zo'n 40 campingkavels verkocht aan particulieren. 

Uit het faillissementverslag blijkt dat de jaarrekeningen over 2016, 2017 en 2018 een maand vóór het faillissement - en dus te laat - zijn gedeponeerd. Curator Jan Pieter Dijstelberge trof een onoverzichtelijke administratie aan. Een aantal bewoners blijkt de rekening voor hun seizoenplaats, jaarplaats en andere kosten (gas, water, licht en huur) al voor de datum van het faillissement te hebben betaald. De eigenaar had alle nota's voor het jaar 2020 al medio oktober 2019 verstuurd. De mensen die betaalden, lijken hun geld kwijt te zijn.