IJsvereniging Stadskanaal in geweer voor bingo: 'wij mogen niets meer'

IJsvereniging HAMAR in Stadskanaal wil dat er gebingood kan worden in het clubhuis, maar dat mag niet op straffe van een dwangsom. Dinsdag buigt de commissie rechtsbescherming zich over de kwestie in het gemeentehuis.

Op tafel ligt het protest van de schaatsers tegen het besluit van de dwangsom. Het college legde die op omdat het clubgebouw aan de Julianastraat 29b in Stadskanaal in strijd met de regels gebruikt zou worden. „We organiseerden weleens een bingo, maar dat mag ook niet meer”, zegt Cor van der Aa, secretaris van HAMAR. „Er mag helemaal niets meer.”

Geen ijs

Dat is een probleem voor de ijsvereniging, opgericht aan het eind van de jaren 50. Het clubhuis - verscholen achter het clubgebouw van Muziektheater de Kanaalstreek - kijkt uit over de vijver van het Julianapark. Als er ijs ligt, zal het fijn schaatsen zijn op de natuurijsbaan. Áls er ijs ligt. „Maar we hebben geen winters meer, ja”, verzucht Van der Aa. En daarmee blijven de inkomsten achter.

„De kosten voor het gebouw gaan wel gewoon door”, zegt Van der Aa. Om de kas toch een beetje te spekken, werden er spelletjesavonden georganiseerd en was er weleens een bingo of verjaardagsfeest van een van de leden in het pand, zegt de secretaris. „Er gebeurt nu helemaal niets meer.” Dat is niet goed voor het gebouw, waar enkele jaren terug nog een nieuw tapijt in werd gelegd.

De betreffende wethouder wil niet over een nacht ijs gaan en daarom ook niet inhoudelijk reageren. Hij wacht eerst het advies van de commissie af.