Organisatie blaast Oostermoer voor dit jaar af. Volgend jaar opnieuw in Eext

Tentoonstellingsvereniging Oostermoer heeft dinsdag besloten om het Oostermoerfeest, dat dit jaar in Eext zou worden gehouden, af te blazen.

Cora Kuiper, voorzitter van de organisatie, laat weten dat het niet anders kan. ,,Het was snel duidelijk.”

Het gebeuren rond de uitbraak van corona heeft er dus ook voor gezorgd dat het Oostermoerfeest niet doorgaat. De allereerste tentoonstelling van Oostermoer werd in 1868 georganiseerd.

‘Bizarre tijd’

Het kabinet liet maandag weten dat alle evenementen tot 1 juni niet door kunnen gaan. Oostermoer zou eigenlijk tussen 5 en 12 juli worden gehouden. ,,Maar het is groter dan dat. De mensen zijn al maanden bezig met voorbereidingen. Niet alleen met de straatversiering, maar ook als voor het bouwen van wagens die worden gebruikt voor de optocht”, aldus André Rosing van de organisatie.

Kuiper vindt dat het niet eerlijk tegenover de buurten in Eext zou zijn als wel zou worden gekozen om door te gaan. ,,Stel dat het straks beter gaat en de maatregelen in juni weer versoepelen. Dan zouden we misschien wel een Oostermoerfeest mogen organiseren, maar dat zou in beperkte vorm zijn. Dan blijft er nauwelijks tijd over voor het bouwen van straatversiering en een praalwagen. Bovendien willen we in deze voor iedereen bizarre tijd niet bij ondernemers aankloppen voor sponsoring.”

Mond- en klauwzeer

De laatste keer dat Oostermoer - dat ieder jaar in een ander dorp van de gemeente Aa en Hunze of Borger-Odoorn wordt gehouden - werd in 2001 afgeblazen was rond de mond- en klauwzeercrisis.

De Tentoonstellingsvereniging bestaat uit een overkoepelende organisatie waaronder zeven dorpen (Zuidlaren, Annen, Eext, Gasselternijveen, Gasselte, Borger en Gieten) vallen met ieder hun eigen plaatselijke stichting. Ieder jaar organiseert, om de beurt, een ander dorp het Oostermoer. Een uitzondering vormt de combinatie Annen en Eext en de combinatie Gasselte en Gasselternijveen. Ieder van deze dorpen organiseren het Oostermoer één keer in de tien jaar.

Eext jaar doorgeschoven

Bij het bouwen van de wagens komen ook veel mensen uit de dorpen bij elkaar. ,,We hebben daarom nu besloten om Oostermoer een jaar uit te stellen. We schuiven het voor Eext een jaar op”, aldus Kuiper. Oostermoer wordt dus in 2021 niet in Zuidlaren gehouden. ,,Het besef is er wel bij ons dat dorpen zich er altijd enorm op verheugen, maar we zagen echt geen andere mogelijkheid.”