Theater Geert Teis en het corona virus: hoe nu verder?

STADSKANAAL Theater Geert Teis is inmiddels al een maand gesloten in verband met de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. Een gevolg hiervan is dat 32 voorstellingen geen doorgang meer konden vinden en er moest worden gezocht naar een vervangende datum.

Het lijkt er op dat de maatregelen ook het nieuwe theaterseizoen zullen raken, dat in september van start gaat. En uiteraard zijn de gevolgen ook merkbaar voor het publiek van het theater. Wat zijn die gevolgen precies en hoe gaat het theater daar mee om? Interim-directeur Gerard Wolters legt het uit.

Wat zal er gebeuren met de voorstellingen die zijn afgelast?

"Op dit moment zijn alle theaters, artiesten en impresariaten in heel Nederland druk bezig om alle geannuleerde voorstellingen te verplaatsen. Het gaat om enkele duizenden voorstellingen, een megaklus die niet zomaar geklaard is. De gekochte kaarten voor deze voorstellingen blijven uiteraard geldig. Mocht het niet lukken om op de nieuwe datum naar de voorstelling te komen dan bieden wij natuurlijk compensatie. Dit kan zijn in de vorm van een vervangende voorstelling, een voucher of restitutie. Hierin willen we onze bezoekers vragen om communicatie vanuit ons af te wachten. Door de omvang van de werkzaamheden en onzekerheid van de duur van de maatregelen kan het even duren voor we een passende oplossing kunnen aanbieden."

Wanneer mag het theater weer open?

"Dat is lastig te zeggen. Volgens de huidige maatregelen vanaf 1 juni. Maar voor hoeveel mensen? Hoe gaan we de 1,5 meter afstand binnen ons gebouw hanteren? En heeft men überhaupt wel weer zin om naar het theater te gaan? Het wekt veel vragen op. Als ik voorzichtig een voorspelling zou moeten doen dan verwacht ik dat we in september onze deuren weer kunnen openen. Maar dit voelt nog heel ver weg. We zijn momenteel heel druk met het verplaatsen van de geannuleerde voorstellingen en ons publiek hierover informeren, dit heeft nu de hoogste prioriteit."

Wat zijn de gevolgen voor het nieuwe seizoen?

"Het nieuwe seizoen zal starten in september. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen exact zullen zijn, omdat we nog niet weten welke maatregelen we dan moeten hanteren. Er bestaat een kans dat het nieuwe seizoen niet op de normale manier van start kan. Wel is duidelijk dat onze seizoensbrochure is uitgesteld. Deze had begin mei moeten uitkomen. Ook bestaat er een kans dat niet alle voorstellingen die voor volgend seizoen geboekt staan kunnen doorgaan. Bijvoorbeeld omdat een gezelschap niet voldoende tijd heeft om te repeteren. De komende tijd zal dit stapje voor stapje duidelijk gaan worden."

Kunnen we straks weer gewoon van het theater genieten?

"Daar ben ik van overtuigd. Het zal mogelijk eerst in een aangepaste vorm zijn, met bijvoorbeeld iets minder bezoekers. De maatregelen zijn ingrijpend maar we gaan weer een vorm vinden dat we kunnen doen wat we het liefste doen. Namelijk onze bezoekers een geweldige avond uit geven met gastvrijheid en een prachtige voorstelling. Voor nu via onze social media tips om thuis te genieten van het theater."