Fiets groeit mee met de leeftijd

Aangeboden door: Kinderfietsen.com

Een fiets op de groei is uit den boze. Daar leert een kind niet goed op fietsen. Neemt niet weg dat kinderen groeien als kool en regelmatig een ander formaat nodig hebben. Hoe zit dat met die maten en inches?

Laten we bij het fietsbegin beginnen. Peuters vinden niets mooier dan zich voort te bewegen. Lopen ze eerst nog achter een wandelkar, vanaf een jaar of anderhalf kunnen ze zich redden op een loopfiets, mits deze goed op maat is. 

Daarna volgt een kinderfiets, eerst misschien met zijwieltjes, maar al snel weten ze ook op een fiets met trappers hun evenwicht te houden en gaan de wieltjes eraf. En eenmaal naar de lagere school, willen ze een eigen echte ‘grote’ fiets. 

Skelter hoort erbij

Maar wacht even, hiertussen valt nog de skelter. Een geweldig voertuig dat zowel aan jongens als meisjes goed besteed is. Ze zullen er niet meer naar school gaan, maar rond het huis is het geweldig om te skelteren. Ook daarmee leren ze lekker trappen en zich vooruit bewegen. Goed op te letten en hun evenwicht houden. 

Zijn ze zo’n zes jaar oud dan komt de meisjesfiets 20 inch in beeld. Meisjes van gemiddeld postuur en lengte kunnen zeker twee jaar met dit formaat toe. Deze fietsen hebben een lage instap en zijn er in echte meidenkleuren. Van mintgroen tot roze en van rood tot lichtblauw. 

Zadel moet hoger, knieën tot aan het stuur

Tijdens de lagere- en middelbareschooltijd fietsen kinderen veel én zijn ze ook flink in de groei. Dat zorgt nogal eens voor veel hoofdbrekens bij ouders, want voor je het weet is de fiets alweer te klein. Moet het zadel hoger en komen de knieën tot aan het stuur. Uiteindelijk zijn kinderen weer aan een volgend formaat fiets toe, variërend van 20, 24 tot 26 inch zo rond hun veertiende. 

 

Als de middelbare school achter de rug is en deze jongeren gaan studeren, is het tijd voor een stevige fiets die wat hebben kan. Sommigen kiezen voor een fiets die het midden houdt tussen een sportieve mountainbike en een toer- of stadsfiets, anderen hebben het liefst de omafiets. Sommigen hebben nog even een wat kleiner formaat nodig, anderen gaan al voor een volwassen exemplaar. Van 28 inch.