Voorzichtig van het slot: Service Bioscoop Smoky gaat weer open

STADSKANAAL Koos Abeln en zijn enthousiaste medewerkers staan werkelijk te popelen om weer aan de slag te gaan. Nog even wachten. Op maandag 1 juni - Tweede Pinksterdag - worden de eerste films weer vertoond in Service Bioscoop Smoky.

Op zondag 15 maart om zes uur 's avonds ging de bioscoop aan het Menistenplein in Stadskanaal vanwege de coronacrisis op slot. In eerste instantie voor enkele weken, maar al snel werd duidelijk dat de ingrijpende maatregelen om het virus te bestrijden werden verlengd.

"Ik had zelf meteen het gevoel dat het wel eens wat langer zou kunnen duren dan een paar weken", vertelt Koos. "We hebben echter in de afgelopen tien weken niet stilgezeten. Tijdens de gedwongen pauze hebben we verschillende uitgestelde klussen uitgevoerd en ook zijn de drie filmzalen inclusief de stoelen grondig gereinigd. Alles blinkt en we zijn helemaal klaar voor de heropening. We merken dat veel filmliefhebbers uitkijken naar een gezellig avondje uit en ook wij missen de bezoekers. Zeker weten!"

Minder stoelen beschikbaar

Vrijdagmorgen zijn alle medewerkers bijgepraat over de nieuwe richtlijnen, die worden gehanteerd. Een grote verandering is dat het aantal beschikbare stoelen fors is verminderd. Door de 1,5 meter afstand houden maatregel, hebben twee zalen een capaciteit van 30 stoelen en in de derde zaal is plek voor maximaal 24 filmliefhebbers.

"Dat is een hard gelag", benadrukt Koos. "Als over een maand het maximum aantal bezoekers wordt verhoogd naar 100, dan stijgt onze capaciteit naar twee keer 40 stoelen. Het aantal stoelen in de derde zaal blijft 24. Ik hoop niet dat de 1,5 meter afstand de norm gaat worden voor de komende maanden, want dat wordt het een lastig verhaal. Waarom we toch de deur weer openen? Zie het als een gebaar van goede wil richting het publiek."

Online reserveren

Wie een film wil bezoeken, moet van te voren een ticket reserveren. Er wordt een corona toezichthouder aangesteld, die bij de ingang informeert naar de gezondheid van de bezoekers en de medewerkers gaan handschoenen dragen en desgewenst een mondkapje. Alle bezoekers worden persoonlijk naar de online gereserveerde stoelen begeleid. De alom gewaardeerde service om bediend te worden wordt voortgezet, maar het is ook mogelijk om zelf een drankje en wat lekkers te halen bij de balie. En dan graag contactloos afrekenen. Veiligheid en gezondheid voor bezoekers en medewerkers hebben de hoogste prioriteit. Veel aandacht wordt daarom geschonken aan de hygiëne, zowel zichtbaar als achter de schermen.

Aangepaste aanvangstijden

Om te voorkomen dat bezoekers allemaal tegelijk de drie zalen gaan verlaten, worden de aanvangstijden van de films aangepast. Zoals bijvoorbeeld 15.15 uur, 15.30 uur en 15.45 uur. Na elke voorstelling wordt alles grondig gereinigd.

Tot de gedwongen sluiting van de bioscoop, ging het crescendo met Smoky. "Het zou bovendien een topjaar worden voor de bioscopen in Nederland", weet Koos. "Er liggen namelijk veel kaskrakers op de plank, maar de vertoning van de meeste van deze films wordt nu uitgesteld naar volgend jaar. We gaan nu eerst verder met de films die medio maart stonden geprogrammeerd en kijken vervolgens wat de toekomst brengt. Dan maar een topjaar in 2021, dan is het ook 40 jaar geleden dat de eerste films werden vertoond. Wellicht kunnen we dan met elkaar een mooi jubileum vieren."

Lift plaatsen

De uitbraak van het virus gooit ook roet in het eten van Koos voor wat betreft het uitvoeren van zijn plannen. "We hebben ideeën ontwikkeld om meer oudere inwoners van de sterk vergrijzende Kanaalstreek en Westerwolde naar de bioscoop te lokken met aantrekkelijke arrangementen voor de morgen en de middag. Op de wensenlijst staat bijvoorbeeld ook het plaatsen van een lift, zodat ze geen gebruik hoeven te maken van de steile trap. We hebben voorlopig even op de rem getrapt. Maar zodra het sein weer op groen staat, halen we het plan weer uit de koelkast."

Paul Abrahams