Dak Museum Musica wordt vervangen; water liep langs de muren naar beneden

STADSKANAAL - Jan (73) en Smilka (72) Norder van Museum Musica hebben elkaar diep in de ogen gekeken en besloten om er - ondanks verschillende gezondheidsklachten - maar weer een jaar aan vast te plakken. "Omdat het nog steeds zo leuk is."

Op zondagmiddag 7 juni - vanwege de uitbraak van het corona virus twee maanden later dan gebruikelijk - zijn bezoekers weer van harte welkom om langs te komen en om de gevarieerde collectie te komen bewonderen. Van draaiorgels tot speeldozen en van oude radio's tot harmonica's. En nog veel meer. Vanzelfsprekend vinden ook demonstraties plaats.

Lekkage

In de komende dagen moet nog flink worden schoongemaakt, want het dak van de voormalige Bethel kerk aan de Scheepswerfkade 34 in Stadskanaal-Noord wordt vernieuwd. "We hadden last van lekkage", vertelt Jan. "We hebben reparatie zo lang mogelijk uitgesteld, maar het moest nu echt nodig gebeuren. Het water liep langs de muren naar beneden en dat dat is niet goed voor de collectie. Gelukkig kunnen de 120 jaar oude dakpannen wel weer gebruikt worden."

Zelf de broek ophouden

Het vernieuwen van het dak kost 15.000 euro en dat bedrag moet door het echtpaar uit eigen zak worden betaald. Museum Musica krijgt namelijk geen subsidie en moet financieel gezien de broek zelf ophouden. Vorig jaar moest al een gedeelte van de vloer worden vervangen. Ook een kostenpost van enkele duizenden euro's.

Vrije gift

De toegang tot het museum in het beeldbepalende pand in Noord is een vrije gift. Groepen kunnen gebruik maken van speciale arrangementen, inclusief koffie met wat lekkers. Elk jaar brengt Museum Musica zo'n 3000 bezoekers op de been.

Paul Abrahams