Water halen uit openbare vijvers of sloten? Daarmee riskeer je een boete van 550 euro

Waterschap Vechtstromen waarschuwt voor het overtreden van de regels voor het halen van water uit openbare vijvers in stedelijk gebied.

,,We ontvangen meldingen van overtredingen en gaan hier scherper tegen optreden, waarbij ook boetes kunnen worden gegeven”, zegt woordvoerder Martin Hilferink. ,,Het verbod voor het onttrekken van water uit deze vijvers geldt voor iedereen. Van bedrijven met tankwagens tot particulieren die met dompelpompjes en emmers water onttrekken om de planten water te geven.”

De boetes worden vastgesteld door de Officier van Justitie en zijn voor particulieren 550 euro per overtreding en voor bedrijven 1500 euro per overtreding.

Kwaliteit van water staat onder druk

Door de aanhoudende droogte en warmte geldt in het gebied van waterschap Vechtstromen sinds vrijdag 29 mei een verbod op het halen van water uit openbare vijvers in stedelijk gebied. ,,Het verbod is ingesteld omdat de kwaliteit van het water in vijvers onder druk staat, vooral in stedelijk gebied. Daarom is het belangrijk om het waterniveau in die vijvers zoveel mogelijk op peil te houden.”

Volgens Hilferink zijn er al waarschuwingen uitgedeeld. ,,Er mag geen water uit vijvers gehaald worden, niet met tankwagens, niet met dompelpompen en zelfs geen emmertje water om de planten te begieten. Helaas constateren we dat ondanks de waarschuwingen niet iedereen zich houdt aan het verbod. Na het waarschuwen kunnen we niet anders dan overgaan tot maatregelen, zoals boetes.”