Koning Willem-Alexander in VANSLAG

Borger Voor velen een grote verrassing... Koning Willem-Alexander op bezoek in Borger. Woensdag 24 juni bezocht hij ook VANSLAG. Daar ging hij in gesprek met vertegenwoordigers van de Drentse cultuur.

Bijpraten

De koning kwam die dag naar Drenthe om zich bij te laten praten over de gevolgen die het coronavirus heeft op de kunst-, cultuur- en vrijetijdssector. Hij startte bij het Hunebedcentrum. Hij ging daar met met mensen uit de toerismesector aan tafel en maakte een wandeling langs Hunebed D27 (het grootste hunebed van Nederland).

Daarna kwam de koning naar VANSLAG. „Het was een grote eer dat we de koning persoonlijk mochten verwelkomen in onze prachtige locatie en dat we hem konden vertellen over het ontstaan van het cultuurpodium, dat geheel door vrijwilligers wordt gedragen, en waar inmiddels ruim 400 optredens hebben plaatgevonden. Dat het een moeilijke tijd is en dat juist de podia in relatief kleine gemeenschappen het extra moeilijk hebben is evident”, aldus het statement in het persbericht.

Verder ging de koning in gesprek met Harry Tupan (Drents Museum), Iris Bierenbroodspot (Platform Drense Musea), Richard de Groot (Hallo Festival), Eva Wortmann (Loods 13), Gosse Eefting (Shakespearetheater Diever), Marieke Vegt (Kunst en Cultuur Drenthe en Groningen), Gino Spijkerman (Interstage), Henk Jongebloed (FestiValderAa) en Cees Bijl (gedeputeerde Provincie Drenthe). Gastvrouwe en initiator was mevrouw Jetta Klijnsma, Commissaris van de Koning.

Kunst en cultuur geven licht en lucht

De gevolgen van het coronavirus zijn groot. In het gesprek met de Koning, gaven de culturele ondernemers aan te vrezen voor de toekomst. De Koning onderschreef dat kunst en cultuur mensen juist in een moeilijke tijd licht en lucht geeft.

VANSLAG probeert in september de draad weer op te pakken, de programmering is heel aantrekkelijk, maar er wordt een slag om de arm gehouden. „We weten dat velen hard aan het werk zijn om steun binnen te halen, zonder extra steun voor de organisatie van concerten gaat het niet.”