Vier zussen runnen winkel; met de opbrengst worden de slaapkamers verbouwd

Tweede Exloërmond Yrsa (10), Marit (10), Amelie (12) en Dagmar (13) Warta wachten al een tijd, en zijn inmiddels ook wat ongeduldig geworden, totdat hun ‘eigen’ slaapkamer eindelijk klaar is. Zij delen nu samen twee slaapkamers, heel gezellig, maar soms wel wat krap.

Twee jaar terug, stond het bouwen van de slaapkamers al op planning, er is een grote zolder, ruimte genoeg. Helaas, vlak voor de zomervakantie brak er toen heel lokaal, zo’n beetje precies boven het huis van de familie Warta, een heel heftig noodweer los. Grote hagelstenen en heel veel regen, gaf zoveel lekkage in het huis, dat het binnen een uur volledig onbewoonbaar raakte. „We moesten letterlijk ons huis uit vluchten, de plafonds kwamen naar bedenen, het water spoot uit de stopcontacten, levensgevaarlijk”, zegt moeder Bibi Warta.

Corona gooit roet in het eten

Het duurde zo’n 8 maanden om het huis te laten herstellen en het gezin woonde al die tijd in een 6 persoons caravan. „Je kan je voorstellen, dat dus de wens naar een eigen slaapkamer daardoor extra groot is. Deze zomervakantie zouden we eindelijk verder gaan met de bouwplannen, maar nu gooit het corona virus, roet in het eten.” Vader Marco is professioneel musicus en heeft door de crisis bijna geen inkomen meer. Er is dus geen geld, om verder met de slaapkamers te gaan.

Creatief

De dochters laten het er niet bij zitten. Zo creatief als hun vader is, met koorrepetities geven via Skype, zo creatief zijn deze dames in het bedenken van een oplossing voor hun probleem. Ze beginnen een winkeltje, het heet “De 4 Zussen”, om zo zelf geld in te zamelen voor het bouwmateriaal voor de slaapkamers.

Buren, vrienden en voorbijgangers

Al gauw gaat het verhaal over de vier zussen en hun nobele uitdaging de ronde. Buren, vrienden en zelfs onbekende voorbijgangers, geven hen spullen, zodat ze die weer kunnen verkopen in hun winkeltje. „Heerlijk, hoe de zussen plezier hebben, er het beste van maken en ze ook uit allerlei hoeken steun krijgen hierbij. Ja, het zijn moeilijke tijden, en ach, ze verdienen geen gouden bergen, maar als je je verlies kan omzetten in positieve gedachten, heb je simpelweg winst.”