Maak gratis kennis met de vernieuwde snikke

STADSKANAAL De bemanning van de snikke Dieverdoatsie wil het publiek kennis laten maken met haar geheel gerestaureerde schip.

Zoals eerder gemeld is door de vrijwilligers van de stichting Jatrie zowel het exterieur als het interieur grondig gerenoveerd en ook het technisch systeem voldoet aan de nieuwste eisen.

Eén van de vrijwilligers Dion Jannink: “We hebben het schip als het ware binnenstebuiten gekeerd en alles bij de kop gehad: houtwerk, elektrische systemen, motor, sanitair, kombuis en alles heeft een schilderbeurt gehad.”

Gratis vaartochten

In de periode 15 augustus tot en met 19 september worden op alle zaterdagen tussen 13.00 en 16.30 uur drie korte gratis vaartochten gehouden.

Het vertrek is vanaf de vaste ligplaats aan de Hoofdkade tegenover de vestiging van Blokker. Het gaat om korte tochten tussen de Drouwenermond en de Buinersluis van maximaal een uur. De vertrektijden zijn 13.00, 14.15 en 15.30 uur.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus is er ruimte voor maximaal 16 personen, exclusief de bemanning.

Verhuur

Bestuurslid Gerard Bruining vertelt: ”Deze vaartochtjes gaan we uitvoeren met het oog op het toekomstige verhuur. Het publiek willen we een beeld geven van de mogelijkheden met het schip. De Dieverdoatsie is weer beschikbaar voor toeristische dagtochten, familiebijeenkomsten, bedrijfsuitjes en andere bijzondere gelegenheden zoals bijvoorbeeld de jaarlijkse intocht van Sinterklaas. Voor dagtochten gaan we vanaf 2021 ook samenwerken met de STAR en de Vereniging ter Bevordering van het Toerisme in Ter Apel.”

Geen subsidie

Jaap Duit ook bestuurslid: “Het schip is eigendom van een stichting en krijgt geen jaarlijkse subsidie, ook niet van de gemeente. Het beheer en in de vaart houden van het schip kost geld en dat zullen we wel moeten inverdienen.”

Twaalf nieuwe bemanningsleden

Inmiddels hebben zich al meer dan twaalf nieuwe bemanningsleden (schippers, gastvrouwen en gastheren) aangemeld die in de nabije toekomst als onbetaalde vrijwilliger mee gaan helpen om de plannen te verwezenlijken.

Een website om het schip te boeken is in voorbereiding. Zolang deze site nog niet in de lucht is kan men boeken via het e-mailadres van de stichting Jatrie: info@jatrie.nl