Jubileum ijsvereniging wordt op de lange baan geschoven

TWEEDE EXLOERMOND IJsvereniging Exloërmonden bestaat 50 jaar, maar de vlag gaat niet uit. Vanwege de uitbraak van het coronavirus wordt het gouden jubileum (voorlopig) niet gevierd.

"We hebben besloten om de receptie uit te stellen", vertelt Willem Rosing. Hij is voorzitter en penningmeester. "Wel hebben we over enkele maanden een verrassing in petto voor onze leden. Maar dat houden we natuurlijk nog even geheim."

De ijsvereniging - opgericht in 1970 - beschikt over een werkelijk prachtige accommodatie aan het Zuiderdiep. Een plaatje. "We maken gebruik van de zandontgraving ten behoeve van de aanleg van de Drentse Mondenweg eind jaren zestig", vervolgt secretaris Albert de Vries. "Het hele jaar staat er voldoende water. Het is wachten tot het flink gaat vriezen en het ijs zo'n 8 centimeter dik is. We hoeven dus niet zoals veel andere ijsverenigingen in november, december water het terrein onder water te zetten."

Kwakkelwinters

Hoewel door de zogeheten kwakkelwinters in de afgelopen jaren nauwelijks kan worden geschaatst op de door bomen omringde natuurijsbaan, dragen de inwoners van Tweede Exloërmond de ijsvereniging een warm hart toe.

Bijna 300 leden

"Vrijwilligers gaan elk jaar op pad om de uitnodiging voor de ledenvergadering in de bus te gooien en vervolgens de contributie te innen. Het dorp is verdeeld in acht routes en bijna iedereen blijft lid of donateur. De teller staat op bijna 300. Leden en donateurs betalen vijf euro, een lidmaatschap voor het gezin kost slechts 10 euro. De inwoners vinden het belangrijk dat de voorziening voor het dorp behouden blijft. We hebben overigens ook leden, die in het nabijgelegen Eerste Exloërmond en Valthermond wonen."

Weemoed

Zowel Rosing als De Vries blikken met weemoed terug op de jaren, dat gedurende een langere periode kon worden geschaatst op de baan met een lengte van 333 meter. Er is overigens voldoende plek om desgewenst een 400 meter baan aan te leggen, maar officiële wedstrijden zijn tot dusverre nooit in Tweede Exloërmond georganiseerd. Kinderen die het schaatsen nog onder de knie moeten krijgen, hebben alle ruimte. En wil je een keer meedoen aan het zogeheten 'blokgooien'?Geen probleem.

"Een strenge winter, dat is toch al weer heel wat jaren geleden. Misschien wel in 1997, toen de laatste Elfstedentocht is verreden. Daarna konden de schaatsliefhebbers maar heel af en toe de schaatsen onderbinden op natuurijs. In 2018 hebben we een paar dagen kunnen schaatsen, maar vorig jaar hebben we de veegmachine niet uit de berging gehaald. Onze leden krijgen dan wel de mogelijkheid om drie keer in Kardinge in Groningen te schaatsen. Maar het is natuurlijk veel leuker om in het eigen dorp te schaatsen. De gezelligheid op het ijs en rondom de (verlichte) baan, genieten van de warme kwast, worst en andere lekkernij. Daar doe je het voor."

Gravelbaan

In de jaren vijftig beschikte Tweede Exloërmond ook over een ijsvereniging. Op de gravelbaan om één van de voetbalvelden kon worden geschaatst. Na een paar jaar is de vereniging opgeheven.

Brand

Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de ijsvereniging Exloërmonden is de brand in 2003, waarbij de kantine werd verwoest. Met vereende krachten is destijds een nieuwe kantine gebouwd. Het clubgebouw biedt ook onderdak aan de kaartclub. Naast de ijsbaan is een jeu de boules aangelegd. De animo voor het spel is zo groot dat inmiddels is begonnen met de werkzaamheden om de jeu de boules baan uit te breiden.

Paul Abrahams