Vijf redenen waarom katoen zo vaak voor kledij gebruikt wordt

Aangeboden door: Shirtsofcotton.com

Je draagt het elke dag; katoen, maar weet je ook waar het vandaan komt? Katoen is en blijft een van de meest gebruikte stoffen ter wereld. En dat heeft zo zijn redenen. Maar waarom is katoen nu zo’n populaire stof voor kleermakers en hoe wordt het geproduceerd? Wij zochten het voor je uit.

Eerst en vooral: de Verenigde Staten is niet meer de grootste producent van katoen, want met ruim 25 miljoen balen per jaar voert China de katoenranglijst aan. In de VS zijn dat 17,6 miljoen balen, gevolgd door India met 12,5 miljoen. In Europa is Griekenland de grootste producent, maar met 1,7 miljoen balen per jaar kan het lang niet tippen aan de andere grote producenten.

Van zaadjes tot T-shirt

Tot zover de oorsprong van het katoen dat we dragen, nu gaan we dieper in op het productieproces. Eerst en vooral worden de zaden in de omgeploegde aarde geplant. Dankzij kunstmatige besproeiing ontkiemen die zaadjes en groeien ze tot boven de aarde. Omdat de katoenplant gevoelig is voor ongedierte worden de planten al snel met onkruidbestrijder bewerkt.

Eenmaal de plant bloeit, duurt het ongeveer acht weken voordat er witte proppen zichtbaar zijn. Op dat moment kan de oogst beginnen. Dat gebeurt met een plukmachine die grote hoeveelheden op één dag kan oogsten. Via een pers wordt het geplukte katoen tot één grote bal gevormd. Staalkammen verwijderen de overtollige pluisjes en korte haren.

Na dit proces is het tijd voor transport richting de spinnerij, waar de ballen stuk worden gemaakt en er een grondige reiniging volgt. Daarna worden de losse vezels gerangschikt en tot kaardbanden geclusterd. In de spinmachine worden twee of meer katoendraden in elkaar gedraaid. Tot slot zijn de garen klaar om geverfd en geweven te worden in de kleur van je nieuwe ondershirt.

Waarom is katoen zo populair?

Nu je weet hoe katoen gemaakt wordt, geven we nog vijf redenen mee waarom het zo’n populaire stof is voor het produceren van kledij.

1. Makkelijk te weven

Katoen is een bolletje van de katoenplant. Het is een eencellige, zachte vezel die uit de zaden van de katoenplant groeit. Katoen is ideaal om tot draden te spinnen, te weven en te verwerken in kleding.

2. Huidvriendelijk

Dankzij zijn zachtheid is katoen bijzonder aangenaam om dragen. Bovendien is het heel huidvriendelijk en veroorzaakt het zelden of nooit irritaties.

3. Je kunt het verven

Katoen is makkelijk te verven. Bovendien is het bijzonder goed bestand tegen mechanische en chemische invloeden.

4. Duurzaam

Katoen is een erg sterke stof en bijgevolg bijzonder duurzaam en slijtvast. Bovendien is het makkelijk wasbaar, waardoor het zijn kwaliteit behoudt.

5. Het ademt

Tot slot is katoen ook in warme en vochtige omstandigheden aangenaam om dragen. Dit omdat het ademt en goed vocht opneemt. Daardoor zal katoen nooit benauwd aanvoelen. Katoen kan immers 20% van zijn droge gewicht vaan vocht opnemen zonder dat het vochtig aanvoelt.

Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd in nieuwe T-shirts gemaakt van 100% premium Amerikaans katoen? Kijk dan eens op de website shirtsofcotton.com T-shirts. Het merk onderscheidt door alleen T-shirts van hoogwaardige kwaliteit aan te bieden. Alle T-shirts hebben een prettige pasvorm en (bijna) elke maat is beschikbaar. Voel je goed in een T-shirt van ShirtsofCotton.