Otto Halmingh uit Gieten wil Fit Boys met verstand laten voetballen

Fit Boys is met een nieuwe trainer begonnen aan de competitie in de zaterdag derde klasse. De Beilenaren gingen in zee met de ervaren Otto Halmingh (57), die in het verleden voetbalde voor FC Groningen.

De inwoner van Gieten werkt alweer jarenlang voor de technische dienst in het Refaja Ziekenhuis te Stadskanaal. ,,Ik heb geen klagen over de afstand naar mijn werk en het aantal kilometers naar Fit Boys. Die ritjes zijn prima te doen”, zegt de oefenmeester. De geboren Valthermonder voetbalde bij vv Musselkanaal, waarna het avontuur bij FC Groningen begon. ,,Ik behoorde één seizoen tot de eerste selectie, maar ik was niet goed genoeg voor de top. Zo eerlijk moet je zijn.”

In het amateurvoetbal kwam Halmingh daarna uit voor Germanicus uit Coevorden, het Emmer WKE, vv Emmen, SVBO en hij sloot zijn voetballoopbaan af bij Musselkanaal. ,,Ik stopte bewust 'al' rond mijn dertigste, want ik was destijds fysiek gezien nog helemaal in orde. Afbouwen in lagere teams paste niet bij mij, want daar was ik te fanatiek voor.”

Als trainer heeft Halmingh al een heel aantal amateurclubs van oefenstof voorzien. Hij trainde bijvoorbeeld vv Sellingen, vv Klazienaveen, vv Gasselternijveen, vv Hollandscheveld, vv Noordscheschut, FC Zuidlaren en laatstelijk SJS uit Stadskanaal. ,,Mijn tijd bij SJS was prima, maar het werd tijd voor iemand anders.”

Speciaal verhaal

Halmingh kent zaterdagclub Fit Boys al langer en dat is een speciaal verhaal. Het was in 2011 toen zijn vrouw Inge kwam te overlijden. In zijn tijd als trainer van het vroegere vv Klazienaveen kwam Halmingh Fit Boys al tegen als opponent. En het was familieclub Fit Boys die hem een kaartje stuurde na het overlijden van Inge. ,,Dat is me altijd bijgebleven. Daar zitten mensen die weten waar het om draait in het leven, dacht ik toen. Fit Boys is daarom altijd bij mij op de radar gebleven.”

Eerlijk is eerlijk: toen de kans zich voordeed om te solliciteren bij Fit Boys, was Halmingh een dikke week te laat. ,,Maar ik kreeg al vrij snel na mijn schrijven aan antwoord terug en dat gaf uiteraard direct een goed gevoel van beide kanten.”

De Gietenaar begon bij Fit Boys op 'nul' en juist die uitdaging trekt hem. ,,We moeten de boel weer volledig op de rit zien te krijgen en ervoor zorgen dat er weer rekening wordt gehouden met Fit Boys.” Halmingh is realistisch. ,,Dit wordt best een lastig seizoen. Ik geloof dan ook niet dat we mee gaan doen in het linkerrijtje, maar als iedereen fit is kunnen we zeker een redelijk team op de been brengen. Wel moet er nog gespijkerd worden aan de techniek, tactiek, beleving, strijd en gogme. De vrijblijvendheid moet eruit, want het gaat allemaal niet vanzelf.”

Met fanatisme is volgens Halmingh niets mis, maar het spelletje moet volgens hem niet ontaarden in rennen en vliegen. ,,Ik wil mijn jonge ploeg met verstand laten voetballen, met rust in de acties.” Halmingh ziet vv Hoogeveen, FC Klazienaveen en SV Nieuwleusen meedoen om de prijzen. ,,Als club is het bij Fit Boys zeer goed georganiseerd. Er is veel gezelligheid en dat is prima. De mensen tonen hier wederzijds respect en vormen samen een fatsoenlijke club.”