Hoe duurzaamheid jouw garderobe verbetert

Aangeboden door: Heerenzaak.nl

Een van de belangrijkste wereldwijde trends tegenwoordig is duurzaamheid. Zowel in jouw professionele, als persoonlijke leven is het belangrijk hier aandacht aan te besteden wanneer je uitkiest wat je aantrekt. Duurzaamheid heeft natuurlijk betrekking op de impact die jouw kleding heeft op het milieu, maar daarnaast ook op hoe lang jouw kleding meegaat en of je waar krijgt voor je geld.

Gelukkig is duurzame kleding tegenwoordig niet langer saai, maar juist stijlvol. In dit artikel worden drie tips gegeven, zodat jij jouw garderobe kan verduurzamen.

Tip 1: doe onderzoek naar de duurzaamheid van jouw kleding

Om erachter te komen welke kleding duurzaam is, kun je het beste online onderzoek doen. Gelukkig zijn er vele websites die jou precies kunnen vertellen welke merken wel en niet duurzaam zijn. Een voorbeeld is fairwear. Dit is een internationaal initiatief waar duurzame merken zich bij kunnen aansluiten. Om hieraan deel te nemen dient een merk lokale vakbonden en organisaties te betrekken bij hun besluiten, alle arbeidsrechten te benoemen en eerlijk in te kopen. Door deze site te bezoeken kan je heel gemakkelijk erachter komen of een merk wel of niet duurzaam functioneert.

Tip 2: kwaliteit boven kwantiteit

Een grote fout die vaak gemaakt wordt is het kopen van slechte kwaliteit herenkleding, dameskleding of kinderkleding, omdat deze kleding vaak goedkoper is. Echter, ziet deze kleding er minder mooi uit en is gaat het minder lang mee. Doordat je uiteindelijk op deze manier veel meer kleding consumeert, ben je allereerst niet duurzaam bezig, maar ben je uiteindelijk ook meer geld geld kwijt, dan wanneer je enkele hoogkwalitatieve kledingstukken aanschaft. Daarnaast is het slim te kijken of je kleding wel degelijk gaat dragen. Hoewel het soms een leuk idee lijkt een heren overhemd met een gek printje te kopen, is de kans groot dat je deze niet gaat dragen. Het is hierom aan te raden kledingstukken te kopen die makkelijk te combineren zijn. Ook is het belangrijk dat je je comfortabel voelt in jouw kleding. Kies dus kleding die past en waar jij je goed in voelt.

Tip 3: kies voor duurzame materialen

Het materiaal waarvan jouw herenkleding gemaakt is heeft een hele grote invloed op het milieu. Zo zijn populaire stoffen als katoen, wol en linnen vaak helemaal niet duurzaam, omdat ze veel water gebruiken bij het maken van de stoffen. Een materiaal dat steeds populairder is, is PET. Dit staat voor Poly Ethylene Terephyhalate, wat van petroleum gemaakt wordt en gebruikt wordt voor plastic flessen. Hoewel dit helemaal niet duurzaam klinkt, is dit weldegelijk zo. Oude flessen worden namelijk vermalen tot vlokken en vervolgens omgezet naar polyestervezels. Hier wordt daarna een draad van gemaakt, waarmee stof kan worden gemaakt. Deze stof is sneldrogend, waterdicht en vormvast. Steeds meer merken ontdekken de voordelen van PET. Zo wordt het veel gebruikt voor jassen en schoenen.