'Muziek is een taal die iedereen verstaat'; echtpaar Norder stopt met Museum Musica

STADSKANAAL Jan (74) en Smilka (72) Norder hebben vorige week een moedige beslissing genomen. Eind oktober gaat de deur van Museum Musica definitief op slot.

Het echtpaar runt al 28 jaar het museum in de voormalige Bethel kerk aan de Scheepswerfkade 74 in Stadskanaal-Noord. In het beeldbepalende pand is werkelijk van alles te zien. Van draaiorgels tot speeldozen en van oude radio's tot harmonica's. O ja en niet te vergeten: gereedschap van vroeger en uiteenlopende huishoudelijke artikelen uit grootmoeders tijd. Je kijkt je ogen uit.

Rond oud en nieuw kijken Jan en Smilka elkaar in de ogen en nemen vervolgens het besluit 'om er weer een jaar aan vast te knopen'. "Omdat het zo leuk is om bezoekers rond te leiden en om een boeiend verhaal te vertellen inclusief demonstraties. En we genieten van de enthousiaste reacties van het publiek."

Gezondheidsklachten

Jan kampt helaas sinds een tijdje met uiteenlopende gezondheidsklachten. "We hadden graag de 30 volgemaakt, maar het rondleiden van bezoekers kost te veel energie. Ik ben bekaf 's avonds, moet eerst even slapen. We hebben met pijn in ons hart besloten om te stoppen. We gaan de contacten zeker missen, maar het is tijd geworden om aan onszelf te denken. Zondagmiddag 25 oktober is het einde oefening."

Museum Musica heeft in de afgelopen jaren geen cent subsidie gekregen en Jan en Smilka moesten daarom financieel gezien zelf de broek ophouden. "En de kosten waren best hoog. Zoals bijvoorbeeld elk jaar tweeduizend euro verzekering, het verbruik van gas en stroom en vergeet het onderhoud niet. Enkele maanden geleden is het dak nog gerepareerd. Een gepeperde nota van 15.000 euro."

Van Canada tot Japan

Jaarlijks bracht het museum zo'n 2500 bezoekers op de been. "Uit alle landen van de wereld. Van Canada tot Japan en van Amerika tot Italië. Het was soms praten met handen en voeten, maar eigenlijk is muziek een taal die iedereen verstaat. We hebben ons altijd kunnen redden.

Ook als het museum was gesloten, hebben we eigenlijk nooit 'nee' verkocht. Het is regelmatig gebeurd dat - hoewel we bijvoorbeeld aan het schoffelen waren in de tuin achter het gebouw - we toch een rondleiding hebben gegeven aan toeristen die voor de dichte deur stonden."

Zilveren jubileum

Het aftellen is begonnen voor de echtelieden. Het doet pijn, maar het realisme overheerst. "Het is nog moeilijk te bevatten, dat het museum nog maar een paar dagen open is. Maar we kijken terug op een werkelijk fantastische periode. Hoogtepunt was het zilveren jubileum van het museum en niet te vergeten: de nominatie voor de verkiezing Knoalster van het jaar."

De uitgebreide collectie van het museum kan weliswaar niet meer worden bezichtigd, maar blijft wel behouden voor Stadskanaal. "We laten alles in het voormalige kerkje staan", benadrukt Jan. "De apparaten worden nog steeds door mij onderhouden in eigen tijd en Smilka zorgt er nog steeds voor dat alles netjes blijft."

Paul Abrahams