Lifelines opent ook in Stadskanaal

STADSKANAAL Dit najaar ontvangt het langlopende gezondheidsonderzoek Lifelines ook deelnemers uit Stadskanaal en omstreken.

Voor de organisatie van de derde onderzoeksronde werkt Lifelines samen met Certe. In Stadskanaal kunnen deelnemers terecht bij huisartsenpraktijk De Venen.

De gezondheid van de vrijwillige Lifelines-deelnemers wordt elke vijf jaar onderzocht. Juist deze herhaling maakt de Lifelines-data van grote waarde voor de wetenschap. Daarom hoopt Lifelines dat zoveel mogelijk deelnemers tijdens deze derde onderzoeksronde meedoen. Lifelines-deelnemers die een vorige ronde niet mee hebben gedaan, zijn wederom van harte welkom. Zij ontvangen vanzelf een persoonlijke uitnodiging. Uiteraard worden zorgvuldige corona-maatregelen gehanteerd.

Onderzoek voor meer gezonde jaren

De verzamelde data uit de metingen, computertesten en vragenlijsten van Lifelines-deelnemers gebruiken onderzoekers voor heel uiteenlopende onderzoeken. Zo wordt momenteel onderzocht of de oogziekte glaucoom vaker voorkomt bij bepaalde groepen en of die groepen baat hebben bij een preventief bevolkingsonderzoek. Ook is samen met het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen een extra onderzoek gestart naar de risicofactoren en de impact van het coronavirus. Via CoronaBarometer.nl geven de initiatiefnemers inzicht in de verzamelde data van dit onderzoek.

Leefstijl

Tijdens de onderzoeksrondes van Lifelines staan deelnemers vrijwillig bloed en urine af, ze vullen vragenlijsten in over hun leefstijl en ondergaan allerlei metingen, zoals lengte, gewicht, bloeddruk. Ook wordt een hartfilmpje gemaakt. Dit gebeurt op een Certe-locatie en wordt gedaan door medewerkers van Certe. Na deelname krijgen deelnemers resultaten van de metingen terug en daarmee inzicht in hun eigen gezondheid. Onderzoekers en beleidsmakers kunnen gebruik maken van de data door een aanvraag in te dienen.