Hemd van het lijf met Kevin Platen uit Ter Apel

TER APEL Medewerker Rie Strikken van de leukste krant in de regio vraagt elke week een inwoner van de Kanaalstreek en Westerwolde het hemd van het lijf.

In aflevering 141 is het de beurt aan Kevin Platen uit Ter Apel.

Dat er niet veel boerenbloed zat in zijn jongste kind, nota bene de enige zoon, was voor boer Gerard

Platen al vroeg duidelijk. Muziek zit er zoveel te meer in.

Kevin kreeg voor zijn tiende verjaardag een drumstel. Op zijn veertiende 'draaide' hij voor het eerst, in 2013 had hij zijn eerste echte klus. Daarna ging het snel. Tentfeesten, Boerenrock, het Ter Apeler Carnaval, een privé jubileum of Feestcafé Gelegenheid: of het nou voor drieduizend of vijftig man is, waar Deejay Kevin verschijnt daar is het feest.

Op het podium is hij uitbundig, privé eerder bescheiden, een tikkeltje verlegen zelfs. "Ik had microfoonangst, maar het moest. Ik weet niet wat dat was … Tegenwoordig, na zoveel jaar ervaring, heb ik dat niet meer. Ik krijg veel energie van de mensen."

Vorig jaar had Feest Deejay Kevin Platen zo’n honderd boekingen. Dit jaar ligt alles stil.

Gelukkig heeft hij nog andere bezigheden: hij werkt bij FietsXXL in Ter Apel. Ook daar viel hij met zijn neus in de boter: FietsXXL werd in september uitgeroepen tot regiowinnaar Tweewielerwinkel van het jaar. Kevin heeft daaraan voor en achter de schermen bijdragen geleverd.

Wanneer ben je geboren?

"Op 22 september 1998. In het Refaja ziekenhuis. Mijn vader was boer, nu nog, maar hij is ook zzp’er. Hij werkt onder andere voor andere landbouwers. Mijn moeder werkte altijd al in de thuiszorg als verpleegkundige. Ik heb twee oudere zussen, Jennifer en Alexandra.

We woonden in Ter Apelkanaal. Pa had land en schuren in Ter Apel.

Van de gemeente mochten we daar vlakbij bouwen. Dat was natuurlijk het mooiste. Daarom kregen we hier dit nieuwe huis.

Pa had akkerbouw en varkens. De varkens heeft hij een paar jaar geleden weg gedaan. De stallen en schuren zijn afgebroken. Er zijn nog schuren over voor tractors en andere werktuigen.

In een van die schuren draaide ik mijn eerste feestjes, op de verjaardagen van mijn zussen.

Muziek

Ik ging naar de St. Josephschool in Zandberg. Daar zat ik op het kinderkoor bij juf Tecla. Dat kinderkoor heb ik wel eens ondersteund als drummer.

Ik vond muziek altijd al mooi. Waar dat van komt dat weet ik eigenlijk niet, onze familie is niet zo muzikaal, behalve mijn moeder een beetje. Alhoewel … Jennifer speelde al dwarsfluit en Alexandra heeft vroeger gezongen, dus ja, er zat toch wel muziek in.

Voor mijn tiende verjaardag vroeg ik een drumstel. Mijn ouders zeiden: ‘Dat is véél te duur!’, maar hij kwam er wel. Omdat wij er zelf geen verstand van hadden ging Robert Gangelhof van de Ter Apeler Harmonie mee om hem uit te zoeken. Van hem heb ik ook les gehad. En ik speelde bij de Harmonie. Vier jaar later deed ik de solo in ‘Little drummer boy’, tijdens Christmas in Harmony, dat was jarenlang het kerstconcert in Het Boschhuis.

In totaal heb ik tien jaar les gehad. Ik drum nou eigenlijk bijna nooit meer.

Techniek

Op de RSG deed ik KBL. Ik wou iets met techniek, maar ik wist niet wat. Mijn ouders gingen met mij bij een aantal opleidingen kijken. Licht en Geluid vond ik mooi, maar daar was ik te jong voor. De opleiding AOT (Allround Operationeel Technicus) had ik na drie maanden bekeken, dat was niks.

Dus toen toch maar de Loonwerkopleiding. Daar was ik eigenlijk te laat voor, maar ik ben zelf overal achteraan gegaan en heb van alles geregeld. Dat vonden ze goed van mij en daarom ben ik toch aangenomen.

Tussendoor had ik in mijn vrije tijd allerlei klusjes van licht en geluid en deejay al mooi aan de gang.

Draaien

Al jong had ik allerlei bijbaantjes. Bij maatschap Deuring heb ik lang boerenwerk gedaan. Al het geld en verjaardagsgeld stak ik in apparatuur: draaitafels, licht, geluid.

Op de verjaardagsfeestjes van mijn zussen begon ik met draaien, hier in de schuur.

In 2013 had ik mijn eerste echte klus, in een feesttent in Ter Apelkanaal, een jaar later een groot feest op de RSG. Als lichtman ging ik aan de gang in Club Zwetser en Club Limbo in Emmen. Ik kreeg steeds meer opdrachten en vorig jaar zat ik op zo’n honderd optredens. Ik ben een allround feest deejay, ik draai vooral in de weekends. Ik draai muziek waar ik zelf ook graag naar luister. Dat is van de sixties tot carnavalsmuziek. Dire Straits, Bon Jovi, maar ook Snollebollekes vind ik mooi.

Sinds augustus ben ik bij ZO34, dat is een radio en tv-zender voor Zuidoost-Drenthe. Ik kan daar gaan presenteren en als radio-deejay aan de gang. Nu ben ik nog een beetje aan het meelopen.

FietsXXL

Door de week kan ik ook niet zo laat, want ik moet ’s morgens weer op tijd naar mijn werk bij FietsXXL. Daar ben ik sinds 2018. Ik kwam daar al voor een snuffelstage toen ik nog op de RSG zat.

Ik had een mountainbike, verder had ik niet zoveel met fietsen, maar de techniek vind ik mooi.

En zoals Joost en Elise het aanpakken spreekt mij aan. Ze verkopen niet alleen fietsen, ze hebben een soort belevingswinkel. Een fiets uitzoeken is een uitje. Er staan oude spullen, zoals een telefooncel en een oldtimer en een zitje van KLM-business stoelen. En er is een grote indoor testbaan.

Ik ben er monteur, maar doe ook verkoop en marketing. Met mijn drone maak ik opnames, die ik dan bewerk tot leuke filmpjes. Gewoon op mijn computer, met twee schermen. Websites maak ik ook. Het is niet perfect, maar wel leuk.

Bij Joost en Elise gaat het soepeltjes: ik kijk niet op een uurtje meer of minder en als ik eens een keer door de week een boeking heb om te draaien, dan passen zij zich aan.

En nu met Corona het draaien stil ligt ben ik blij dat ik nog ander werk heb.

Vrienden

Op zich heb ik nu door corona meer tijd voor vrienden. Maar je kunt niet zoveel. Anders zaten we meestal met een vaste vriendengroep van een man of twintig bij één van ons. Die kameraad heeft een café achter het huis. Maar nu kun je niks. Dus ik zit veel op mijn kamer, muziek voorbereiden of filmpjes maken.

Hobby’s

Het draaien, de videobewerking en zo doe ik allemaal op hobbybasis. Het is zo mooi dat ik eigenlijk van mijn hobby mijn werk kan maken.

Als kind voetbalde ik, nu niet meer. Ik heb wel een seizoenskaart van FC Groningen. Formule 1 vind ik leuk. Het is de laatste tijd eigenlijk altijd een standaard uitslag, maar het is wel gezellig om er met mekaar naar te kijken. MotoGP vind ik ook leuk. Door Corona ging daar ook een streep door, maar anders gaan we elk jaar naar de TT in Assen.

Ik wil wel vaker naar concerten. Snollebollekes ging niet door vanwege Corona. Ik was al bij Vrienden van Amstel Live. Als het weer kan dan wil ik daar graag nog eens naartoe. En dan kijk ik ook goed hoe ze het met licht en geluid doen, want daar loop ik zelf ook vaak in mee.

Chantal

Met mijn vriendin Chantal ga ik graag een terrasje pakken in Emmen of Groningen.

Chantal is de zus van een kameraad. Hij maakt designs op blanco helmen. Voor karters. Ik help hem met maken en onderhouden van zijn website. Bij hem kwam ik een paar keer in de week om te darten. Chantal was er ook vaak bij en zo zijn wij een beetje naar elkaar toe gegroeid. We hebben al tweeënhalf jaar een relatie. Op vakantie vinden wij het mooi om steden te bekijken, oude gebouwen en zo, ik ben geïnteresseerd in de geschiedenis. Wij waren in Zwitserland en in Duitsland. De oudste stad van Duitsland, Trier, vonden wij prachtig.

Kloosterveenweg

Als ik later een eigen huis zoek, dan wil ik graag aan het kanaal wonen, bijvoorbeeld in Ter Apelkanaal of aan de Kloosterveenweg. Mijn zus woont daar ook. Het uitzicht is er mooi.

Maar voorlopig heb ik het hier thuis nog best naar de zin. Ik heb nergens omkijken naar. En al ga ik niet verder met de boerderij, ik help mijn vader nog wel eens als het druk is.

Rie Strikken