Vervlogen tijden ... | Bakker Bos in Ter Apel

TER APEL Op bovenstaande foto ziet u een echtpaar dat u niet zo één-twee-drie zult herkennen.

Toch is de man op deze foto, uit de periode 1910-1920, de oprichter van een familiebedrijf dat werkelijk iedereen kent in Ter Apel en tegenwoordig nog steeds een grote bekendheid geniet: Albert Bos, de grondlegger van bakker Bos. Bakker Bos is met zijn 119 jaar het oudste nog bestaande bedrijf in Ter Apel! Inmiddels wordt het bedrijf gerund door de vierde generatie.

Albert Bos, door iedereen 'Appie' genoemd, werd geboren op 8 augustus 1876 in Stadskanaal als zoon van Harm Bos en Aaltje Koning. Hij trouwde op 12 mei 1900 in Musselkanaal met Fokje Suk uit Veendam. Ze kregen maar liefst twaalf kinderen, keurig verdeeld tussen de jongens en de meisjes.

Hondenkar

Albert Bos was bakkersknecht en begon er na zijn trouwen al gauw over na te denken om voor zichzelf te beginnen. Samen met zijn vrouw ging hij wonen achteraan de Markeweg. Vlak bij de kleine brug, waarna hij vanaf 1901 langs de deuren begon te gaan met een hondenkar – later met paard en wagen – om brood aan de man/vrouw te brengen.

Hij ventte niet alleen in Ter Apel maar ook in delen van Nieuw-Weerdinge. In 1906 verhuisde het gezin, inmiddels bestaande uit vader, moeder en vijf kinderen, naar de Hoofdkade, waar een echte bakkerij werd gebouwd. Vlak bij de brug naar Roswinkel. Maar het bleef niet bij een bakkerij; vlak ernaast werd ook een café geopend. In 1930 begon men eveneens een hoedenzaak en werd er tevens ijs bereid.

Automatiek

In 1938 werd het pand aan Hoofdstraat 37 overgenomen van De Gruyter. Daarin kwam een bakkerswinkel met aan de zijkant een automatiek. Daar verkocht men kroketten, karbonades en gehaktballen, waar vooral de bezoekers van de nabij gelegen bioscoop 'Flora' (in café-restaurant Schot) dankbaar gebruik maakten. Men kon door middel van het inwerpen van bijvoorbeeld een kwartje een klepje opentrekken en dan de gewenste lekkernij eruit halen. Ook ging de hoedenzaak met de naam 'Maison Bos' mee naar de Hoofdstraat. Daarbij werden de zussen Dientje en Jantje vaak geholpen door een andere zus, Annie.

Tweede Wereldoorlog

In 1943 nam de zoon van Albert, Poppe, de bakkerij aan de Hoofdkade over. Poppe, geboren op 5 maart 1915, moest meemaken dat de bakkerij in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd geconfisqueerd. Daar werd door de bezetter dan brood gebakken. Dat ging niet altijd zorgvuldig. Zo kon het eens gebeuren dat de oven, doordat men de temperatuur te hoog liet komen, explodeerde.

In 1948 stopte men met het café aan de Hoofdkade, dat werd verplaatst naar Hoofdstraat 65. De bakkerij werd aangehouden tot 1959 om toen te verhuizen naar de Viaductstraat 7, daar waar de bakkerij tegenwoordig nog steeds is gevestigd. In 1967 werd de bakkerij overgenomen door de derde generatie Bos, Albert, geboren op 19 februari 1944. In dat jaar trouwde Albert en werd de winkel gerund door het bij bijna iedereen van u bekende echtpaar Appie en Annie Bos.

Verbouwingen

Na de nodige verbouwingen werd de bakkerij op 5 februari 1996 overgenomen door de vierde generatie Bos: dochter Anneke en schoonzoon Johan. Zij zorgen ervoor, dat de naam Bakker Bos een begrip is en blijft bij jong en oud in Ter Apel. Binnenkort viert het bedrijf dus zijn 120-jarig bestaan en de vierde generatie hun 25-jarig jubileum.

Met dank aan Albert ('Appie') en Annie Bos.

Wilt u reageren op deze vervlogen tijden of heeft u ook een foto die u zou willen plaatsen? Stuur dan even een mail naar jbeen01@hetnet.nl

Jakob Been