Hans Banus blikt terug ... (2)

STADSKANAAL Deze week een foto van het bezoek van Wil Albeda aan Stadskanaal in 1980.

De minister van Sociale Zaken in het kabinet Van Agt-Wiegel (1977-1981) was naar Oost-Groningen afgereisd om het nieuwe pand van de Sociale Dienst officieel in gebruik te nemen.

Het pand is inmiddels gesloopt, evenals het naastgelegen voormalige postkantoor. Op deze locatie is nu de supermarkt van Aldi gevestigd.

"In het theater vond vanwege de officiële opening een bijeenkomst plaats", vertelt Hans Banus. "Toen minister Albeda en burgemeester Auke Beckeringh van Rhijn van Stadskanaal het theater wilden verlaten, werden ze opgewacht door actievoerders die pamfletten uitdeelden. De actie was niet aangekondigd en zowel de minister als de burgemeester waren totaal verrast. Ik weet niet meer waarom de pamfletten werden uitgedeeld. Misschien kunnen lezers van deze krant aanvullende informatie geven?"

Hans Banus maakte niet alleen een foto voor de Kanaalstreek, maar kreeg daarnaast van de gemeente Stadskanaal een opdracht voor een reportage in kleur.

"Het rolletje heb ik in een speciale envelop naar het fotolaboratorium Capi Lux in Amsterdam verstuurd. Omdat het lang duurde, voordat ik de foto's weer terugkreeg, ben ik maar eens gaan bellen. Wat bleek? Het rolletje was zoekgeraakt!"