Juf Marga geeft veertig jaar les aan kleuters in de gemeente Stadskanaal

MUSSELKANAAL Juf Marga van openbare basisschool De Musselhorst in Musselkanaal staat morgen, woensdag 28 oktober, in het middelpunt van de belangstelling.

De 59-jarige inwoonster van Stadskanaal is namelijk 40 jaar werkzaam in het onderwijs. In al die jaren stond ze op de loonlijst van scholen in de gemeente Stadskanaal.

Vanwege Covid-19 wordt het jubileum noodgedwongen alleen met de leerlingen gevierd.

"Ik heb in de afgelopen vier decennia louter lesgegeven aan kleuters", vertelt Marga Pot. "Een bewuste keuze en inderdaad: ik was nog maar negentien jaar toen ik met een diploma voor de klas stond. Na de MAVO 4 aan het RSG Ter Apel ging ik naar de Kleuter Leidster Opleiding School (KLOS) in Emmen. Dat was toen nog een driejarige opleiding. Later kon je er met MAVO niet meer terecht en duurde de opleiding vier jaar."

Zwangerschapsverlof

"Mijn eerste baan was kleuterjuf op de Speeldoos naast de Meester Neuteboomschool in Stadskanaal. Eerst tijdelijk vanwege zwangerschapsverlof, daarna voor een langere periode. Vervolgens heb ik gewerkt op de Wedderakkertjes, De Maarsdwergen (bij de toenmalige Euroschool) en de Burgemeester Lieseschool (de huidige basisschool Oleander) in Stadskanaal. Op deze school was ik hoofdleidster."

Leerling van De Musselhorst

"Daarna heb ik lesgegeven op 't Zonnedal in Alteveer en sinds 22 jaar ben ik verbonden aan De Musselhorst in Musselkanaal. Musselkanaal is mijn geboortedorp en ik was leerling van deze school. Wat dat betreft kun je zeggen dat de cirkel rond is."

Puur, onbevangen

De jubilaris is ondanks haar lange carrière in het onderwijs beslist niet van plan om binnenkort te stoppen met haar werkzaamheden. "Nee hoor, ik ga nog wel een paar jaar door. Werken met kleuters is heel erg leuk. Ze zijn zo puur, onbevangen, zo knuffelbaar. Ik vind het heerlijk om kleuters op hun gemak te stellen, zodat ze zich veilig voelen waardoor ze zich goed kunnen ontwikkelen."

Paul Abrahams