Kiek van de week | 1400 horloges hebben weer de juiste tijd

MUSSELKANAAL Nederland is vorige week overgeschakeld op de wintertijd. Dat betekent ook weer alle hens aan dek bij juwelier Luitjens in Musselkanaal.

Met man en macht zijn de medewerkers namelijk bezig geweest om alle 1400 (!) horloges in de vitrines in de tijd terug te zetten.

"Een hele klus, maar we doen het twee keer per jaar", vertelt eigenaar Raimond Luitjens van de juwelierszaak. "In oktober en in maart als het zomertijd wordt. Dan worden de horloges weer een uur vooruitgezet."

De klus is inmiddels geklaard, maar wel iets later dan normaal gesproken. "We hebben het namelijk ongelooflijk druk gehad in de winkel", legt Raimond uit.

De werkwijze is in al die jaren niet veranderd. "Elke medewerker krijgt een aantal vitrines in de speciaalzaak toegewezen. De horloges schoonmaken hoeft niet, dat gebeurt om de twee weken."

Raimond vindt het belangrijk dat alle horloges die hij verkoopt de juiste tijd aangeven. "Dat is een gevoel, mijn vader vindt dat ook. Het is vreemd als een horloge de verkeerde tijd aangeeft. We doen het al sinds de invoering van de wintertijd en zomertijd. Ik kan me wel herinneren dat ik als kleine jongen al bezig was om twee keer per jaar de tijd bij te stellen. En een bijkomend voordeel is dat je precies weet wat je allemaal op voorraad hebt."

Paul Abrahams