22.000 rode potloden zijn besteld voor negentien stembureaus

STADSKANAAL De verkiezing van de Tweede Kamer op woensdag 17 maart 2021 werpt haar schaduw ver vooruit. Het duurt nog enkele maanden, maar de voorbereidingen zijn inmiddels van start gegaan. Ook in de gemeente Stadskanaal.

Projectleider Hendrik Panneman

"In september zijn alle negentien stembureaus in de gemeente Stadskanaal bezocht", vertelt Hendrik Panneman. De 65-jarige medewerker van de afdeling Burgerzaken is projectleider verkiezingen gemeente Stadskanaal.

"Niet alle stembureaus zijn vanwege de bijzondere COVID-19 maatregelen in maart beschikbaar. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld scholen en verzorgingstehuizen en één locatie is te klein en voldoet niet aan de voorwaarden. Gelukkig hebben we goede alternatieven gevonden als onder meer sporthallen en het buurtcentrum Noordstee in Stadskanaal-Noord. Iedereen kan straks in maart veilig een stem uitbrengen."

Stemmen per post

"Vanwege de uitbraak van het corona virus krijgen inwoners van 70 jaar en ouder eveneens de gelegenheid om hun stem per post te versturen", vervolgt Panneman die op 1 december veertig jaar in dienst is. "Tot nu toe is stemmen per post alleen toegestaan voor Nederlanders die in het buitenland wonen."

Zoals de plannen van minister Ollongren er nu liggen kunnen inwoners die de drukte op woensdag 17 maart willen mijden ook op maandag 15 en dinsdag 16 maart naar de stembus. “Wij denken aan een locatie in Stadskanaal en Musselkanaal. Stemmen kan dan van acht uur 's morgens tot zes uur 's avonds."

Meer stembureauleden nodig

"We hebben in maart ook meer stembureauleden nodig dan normaal gesproken", benadrukt Panneman die voor de laatste keer de organisatie van een verkiezing voor zijn rekening neemt. De inwoner van Stadskanaal gaat over minder dan een jaar met pensioen.

"We hebben alle circa 200 personen op onze lijst benaderd. Ongeveer 130 mannen en vrouwen hebben positief gereageerd. Een aantal heeft nog niet gereageerd, of heeft zich om uiteenlopende redenen afgemeld. Deze keer hebben we ongeveer 180 stembureauleden en stemmentellers nodig. Vanwege COVID-19 wordt het stembureau uitgebreid van drie naar vier leden. Er wordt namelijk een COVID-coach aangesteld."

22.000 rode potloden

Om de verkiezing goed en veilig te laten verlopen, moeten de gemeenten veel investeren. "Dat varieert van mondkapjes voor stembureauleden tot spatschermen en van plakmiddelen voor het belijnen tot potloden. We hebben 22.000 rode potloden besteld, die de mensen na het stemmen mee naar huis mogen nemen. Ook moeten alle toiletten in de negentien locaties om de vier uur worden gereinigd."

Inwoners van de gemeente Stadskanaal vanaf 18 jaar die het leuk vinden om als lid van het stembureau of als stemmenteller een steentje bij te dragen aan de verkiezing, kunnen een mail sturen naar burgerzaken@stadskanaal.nl onder vermelding van naam, geboortedatum, opleiding en beroep.

Paul Abrahams