Hans Banus blikt terug (6)

NIEUW-BUINEN Deze keer de onthulling van het beeld van de glasblazer op de hoek van het Noorderdiep en het Verlengde Dwarsdiep in Nieuw-Buinen op 14 juni 1974.

De officiële handeling werd verricht door de heer E. Jager, op dat moment de oudste in Nieuw-Buinen woonachtige glasblazer.

Glasindustrie

"Een belangrijk moment voor Nieuw-Buinen", vertelt Hans Banus. "Een tastbare herinnering aan de glasindustrie in het dorp. De verschillende fabrieken hebben voor veel werkgelegenheid gezorgd. Het was een drukbezochte bijeenkomst. Jong en oud was aanwezig. Deze foto is wederom een feest der herkenning voor veel mensen."

"Het was één van mijn eerste opdrachten voor de krant", vervolgt de inwoner van Stadskanaal. "Het aantal fotografen was in die tijd op één hand te tellen. Ik had vier jaar gewerkt in de fotostudio van Kral in Veendam. Van acht tot vijf uur reclamefoto's maken van uiteenlopende artikelen en met modellen. Heel wat anders dan de krantenwereld.

Startkapitaal van 74 gulden

Met een startkapitaal van 74 gulden heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik had alleen een 'dikke camera', die eerlijk gezegd absoluut niet geschikt was om foto's te maken voor de krant.

Toch heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik mezelf aangeboden als fotograaf voor de Kanaalstreek en de Winschoter Courant. Met één rolletje kon je destijds twaalf foto's maken. Je moest dus uitermate selectief zijn en proberen met één foto het totale beeld te vangen.

Goed plannen

Langzaam maar zeker kreeg ik steeds meer opdrachtgevers. Het was vaak goed plannen. Vooral de sportwedstrijden in het weekend. Het was eerder regel dan uitzondering dat ik op zondag tussen twee uur en kwart over vier 's middags foto's moest maken van zeven wedstrijden in dorpen tussen Appingedam en Ter Apel."

Jacques d’Ancona

Nu we toch terugblikken. Tijdens een voetbalwedstrijd van het eerste team van SPW in Stadskanaal-Noord ging een scheidsrechter per ongeluk staan op de camera van Hans Banus. "Helemaal kapot, maar gelukkig had ik in die tijd al de beschikking over een tweede camera. De naam van de scheidsrechter? Jacques d'Ancona. Nog steeds verslaggever van Dagblad van het Noorden en bekend van onder meer zijn juryvoorzitterschap in de Soundmixshow van Henny Huisman."

Paul Abrahams