Scooterdiefstal voorkomen: Praktische tips

Aangeboden door: slotenspeciaalzaak.nl

Misschien heb je lang gespaard om eindelijk die scooter te kunnen kopen. Hij brengt je snel en comfortabel, elke dag weer, naar je werk of naar je studie. Uiteraard wil je niet dat hij dan aan het eind van de dag is verdwenen. Maar, hoe voorkom je diefstal van je scooter?

Hoewel je natuurlijk nooit honderd procent zeker kunt zijn, is het beveiligen van jouw duur betaalde tweewieler eigenlijk helemaal niet moeilijk. Met onderstaande tips zal een dief jouw scooter overslaan en liever een ander, gemakkelijker doelwit zoeken.

1. Sloten

Dat is het eerste waar je aan denkt: sloten. Maar er zijn zoveel soorten en prijsklassen dat het best lastig lijkt om de juiste te kiezen. Investeer in twee verschillende sloten, zoals bijvoorbeeld twee goede kettingsloten. Dat betekent de wat duurdere soort met minstens ART-3 keurmerk. Meestal is dat ook de minimale eis voor de verzekering. Het feit dat je twee verschillende sloten neemt, betekent voor een eventuele dief meer en langer werk.

2. Zet je tweewieler op de juiste manier op slot

Daarnaast is het ook belangrijk dat je de sloten op de juiste manier gebruikt. Doe altijd één slot, meestal is een kettingslot daarvoor het meest geschikt, door of om een vast object. Denk bijvoorbeeld aan een lantaarnpaal, fietsbeugel of bank. Dit is om te voorkomen dat een paar sterke armen de scooter met sloten en al op kunnen tillen en achter in een busje of aanhanger kunnen zetten. Het andere slot doe je door het achterwiel en/of frame, maar laat het niet op de grond hangen. Een slot dat op de grond ligt is gemakkelijker open te breken/knippen omdat men dan de grond als weerstand voor hefboomwerking kan gebruiken.

3. Kies een goede parkeerplek

Ook dit is erg belangrijk. Zet je scooter, als het even kan, in een bewaakte stalling of garage. De kans dat hij daar wordt gestolen is uitermate klein en bovendien is hij zo beschermd tegen weer en wind. Is er geen bewaakte stalling, kies dan voor een plek die goed in het zicht is én goed verlicht is. Zo zal een dief, als hij aan het ‘werk’ is, erg opvallen. Waarschijnlijk kiest hij liever een object waar hij rustig en ongezien zijn slag kan slaan.

4. Registreer

Maak foto’s van je tweewieler, noteer het framenummer, graveer je postcode en huisnummer in het frame en bewaar deze gegevens. Zo kun je altijd aantonen dat het jouw scooter is. Dat is erg handig wanneer de politie hem ergens in beslag neemt of wanneer hij online of bij een handelaar te koop wordt aangeboden.

5. Startonderbreking en alarm

Mocht jouw scooter geen startonderbreking hebben, laat dan een startonderbreker installeren. Hetzelfde geldt voor een alarm: de herrie schrikt dieven af.

6. Sleutels

Berg je sleutels op een veilige plaats op. Wanneer je ze gewoon op je bureau legt of in je jaszak laat zitten, kan een potentiële dief die goed oplet ze simpelweg pakken en meenemen. Je maakt het hem dan wel erg gemakkelijk.

Succes!