Theater Geert Teis en De Rode Loper in Stadskanaal kleuren oranje tegen geweld tegen vrouwen en meisjes

Theater Geert Teis en de brug De Rode Loper in Stadskanaal worden de komende weken ‘s avonds en ‘s nachts oranje uitgelicht. Dit gebeurt in het kader van de wereldwijde campagne ‘Orange the World’, waarmee aandacht wordt gevraagd voor geweld tegen vrouwen en meisjes.

Het oranje uitlichten van een bekend gebouw of ander object door overheden is een vast onderdeel van de VN-campagne Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes

De gemeente Stadskanaal heeft zich bij deze campagne aangesloten. ‘Door markante plekken in onze gemeente oranje te laten kleuren is de aandacht die we vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes heel zichtbaar, stelt wethouder Marc Verschuren van Stadskanaal in een persbericht.

Theater Geert Teis en De Rode Loper kleuren van 25 november tot en met de De Dag van de Mensenrechten (10 december) ‘s avond en ‘s nachts oranje. Ook de website en de sociale mediakanalen van de gemeente zijn oranje gemaakt; met vermelding van #OrangetheWorldNL.

‘Geweld tegen vrouwen en meisjes komt vaker voor’

‘Zeker nu iedereen meer thuis is, komt geweld tegen vrouwen en meisjes vaker voor dan eerst. Niet elke vrouw heeft de mogelijkheid om zelf geweld te melden of dit kenbaar te maken aan hulpverleners. Het is dan ook belangrijk dat buren en andere naasten alert zijn en waar nodig aan de bel trekken.’

‘Dat er weinig aandacht is voor geweld tegen vrouwen en meisjes, wil niet zeggen dat het in onze gemeente niet voorkomt. Vaak durven vrouwen er uit schaamte niet over te beginnen en jonge meisjes weten simpelweg niet waar ze terecht kunnen met dit probleem’, weet Verschuren.

‘Door ook online onze kanalen oranje te kleuren hopen we ook online de aandacht te trekken en het bespreekbaar te maken.’