‘We kijken naar wat wel kan in deze tijd. Kleinschalig en veilig’

VEENDAM De traditionele kerstvoorstelling van de Muziek-, Dans en Theaterschool Veendam in de theaterzaal van vanBeresteyn in december is geannuleerd, omdat vanwege de coronacrisis maximaal 30 toegangskaartjes mogen worden verkocht.

Ook de Christmas Drive Thru - een alternatief voor de kerstvoorstelling in het theater - op zaterdag 19 december gaat niet door. "We krijgen geen toestemming van de gemeente, omdat de Drive Thru is aangemerkt als een evenement", vertelt Harry van der Laan. Hij is onder (veel) meer directeur van Muziek-, Dans en Theaterschool Veendam en saxofonist in het Noordpool Orkest.

"Samen met de winkeliers hadden we een prachtig idee uitgewerkt. Stapvoets rijden in de auto door de Kerkstraat annex Kerststraat en genieten van muziek, dans en theater van onze leerlingen in een aantal leegstaande panden."

Kleinschalig en veilig

"Toch gaan we op vrijdag 18 en zaterdag 19 december voor culturele reuring zorgen in Veendam", vervolgt Van der Laan. "We zijn namelijk bezig met het uitwerken van een plan en de laatste puntjes worden op de i gezet. Begin december kan ik meer vertellen. We kijken naar 'wat wel kan in deze tijd'. Kleinschalig en veilig. We willen laten zien wat er gebeurt binnen de muren van Muziek-, Dans en Theaterschool Veendam en we willen de leerlingen podiumervaring aanbieden."

In opmaat naar het bekendmaken van het definitieve plan, wil Van der Laan wel een tipje van de sluier oplichten. "Vrijdag gaan zo'n 20 leerlingen overdag met elkaar repeteren onder leiding van dirigent Reinout Douma van het Noordpool Orkest en aanvullend wordt 's avonds twee keer opgetreden met maximaal 30 personen in de zaal.

Tijdslot

Een dag later vinden van 's morgens tot 's avonds in de verschillende ruimtes van vanBeresteyn uiteenlopende optredens plaats voor maximaal 30 bezoekers. Van muziek tot ballet. En nog veel meer. Zo kunnen (groot)ouders, familieleden en andere belangstellenden toch een aantal leerlingen in actie zien. Om het aantal bezoekers te kunnen reguleren, kan via de website binnenkort gratis een 'tijdslot' worden gereserveerd."

Paul Abrahams