Winternummer Terra Westerwolda verschenen

HARPEL Het winternummer van het tijdschrift Terra Westerwolda is verschenen. De uitgave van de Historische Vereniging Westerwolde ligt voor 4,95 euro in de (boek)winkels.

Sinds 10 jaar is Obby Veenstra directeur van het MOW | Museum Westerwolde. Sindsdien is er veel gebeurd. Hans ter Heijden sprak met haar over streekhistorie, kunst en de toekomst. Natuurlijk kwam ook de nieuwe, spannende expositie 'Sporen' ter sprake. In de vaste rubriek 'Sprekend Object', schrijft Obby Veenstra zelf over boterklokken. Kunstschilder Geert Schreuder legde ze in het depot van het MOW vast op doek.

Aaltje ter Wisch

Aaltje ter Wisch - geboren in 1891 in Ter Wisch - vertelde graag over het boerenleven in Westerwolde. Haar zoon Adolf Hadders tekende die verhalen op en kleindochter Rolien Hadders deed nader onderzoek, vulde de aantekeningen van haar vader aan en maakte er een tweedelig artikel van.

Namens de Historische Kring Ter Apel zoekt Jakob Been een antwoord op de vraag waarom Ter Apel vroeger zoveel hotels had. Arne Jansen schrijft over de 'allochtoon' Johannes Hommerckhuisen, in de zeventiende eeuw dominee in Vlagtwedde.

Brouwen en drinken

Erik Wubs schreef een artikel over brouwen en drinken, met name over bierproductie en -consumptie in middeleeuws en vroegmodern Westerwolde. Ook dook hij in historische bronnen en ontdekte hij dat in de koude winter van 1762-1763 er een verbod was op de uitvoer van hooi en stro.

Verdwenen Eems

Ter hoogte van Wessingtange in Westerwolde passeerde lang geleden een mysterieuze rivier de Duits-Nederlandse grens. Deze rivier ontstond bij Oberlangen, als aftakking van de Eems. De (naamloze) rivier was circa 80 meter breed maar raakte volkomen verland. Archeoloog Henny Groenendijk startte samen met een Duitse collega een project over de 'verdwenen Eems'.

The making of 'Domus Novae Lucis'

Hans ter Heijden maakte in zijn rolletje als kruisheer de opnamen voor de educatieve film 'Domus Novae Lucis' mee en brengt een kort (beeld)verslag uit.

Verder in dit nummer de vaste rubrieken Het portret van…, Nieuws van de Historische Vereniging Westerwolde, Historische Actualiteiten en een column over archeologisch onderzoek tijdens het herstel van de Ruiten Aa door Sandra de Regt.