fit20 Studio in Stadskanaal viert eerste lustrum

STADSKANAAL Fit worden in twintig minuten per week. Dat kan al vijf jaar in de fit20 Studio van Sascha Radjab aan de Navolaan in Stadskanaal, naast de Jumbo supermarkt.

"Door een korte intensieve manier van trainen waarbij de belangrijkste spiergroepen gebruikt worden, verbetert de conditie en voelt men zich fitter", vertelt eigenaar Sascha en één van de personal trainers bij fit20. "Het is een ideale training voor als je weinig tijd hebt of niet echt van sporten houdt maar wel fitter wilt worden."

"Fit20 is een trainingsmethode die is gebaseerd op 25 jaar ervaring en onderzoek", vervolgt Sascha. "Toen we 5 jaar geleden hier begonnen waren we de 58ste studio. Inmiddels zijn er ruim 160 fit20 studio's. Tijdens de twintig minuten durende training, traint men op zes verschillende apparaten de belangrijkste spiergroepen: borst, benen, buik, heupen, rug en armen.

Je gaat door tot spierfalen optreedt. Dit houdt in dat je het gewicht echt niet meer kunt optillen. Doordat je werkt tot je spieren echt niet meer kunnen, worden ze sterker."

Niet transpireren

In de ruimte waarin getraind wordt is het ongeveer 17 graden Celsius. "Hierdoor ga je tijdens de training niet transpireren", zegt Sascha. "Het is dus ook niet nodig om te kleden voor de training of na het sporten te douchen. Bij fit20 wordt op afspraak getraind onder begeleiding van een personal trainer. Door de geavanceerde apparaten is fysiek contact niet nodig. In de studio van fit20 is de 1,5 meter regel gewaarborgd en zijn alle hygiëne maatregelen getroffen die in deze coronatijd verwacht worden. Na elke training worden de apparaten gedesinfecteerd."

Gewrichten

"Bij fit20 train je heel langzaam met een lichter gewicht. Wanneer je dit heel langzaam doet, wordt het juist heel zwaar. Denk maar aan snel door je benen zakken of langzaam. Hierdoor kunnen we met weinig gewicht zwaar trainen, wat beter is voor gewrichten en blessurepreventie. Al de energie gebruik je om je prestatie te leveren en niet om je temperatuur omlaag te brengen door te transpireren. Dit is ideaal voor mensen die nog even voor het werk of in de pauze willen trainen."

fit20 Stadskanaal biedt ook bedrijfsfitness aan. Dit zorgt voor gezond, fit en gemotiveerd personeel. Op verschillende grote kantoren is een fit20 studio ingericht voor de medewerkers, zoals bij Nationale Nederlanden en Ahold.

Intake gesprek

Iedereen die voor het eerst bij fit20 komt krijgt een intakegesprek. Daarin wordt besproken wat diegene als doel stelt. Sascha: "Een duursporter wil bijvoorbeeld zijn spieren trainen om blessures te voorkomen tijdens het hardlopen. Dat kan ook gelden voor een tennisser. Maar een oudere dame of heer wil weer kunnen spelen met de kleinkinderen."

Personal trainer

Tijdens de fit20 training wordt iedereen begeleid door een personal trainer. De trainer stelt de apparaten in op lengte en op het juiste gewicht. "De trainer zorgt ervoor dat je het goede tempo aanhoudt, en coacht de sporter door de zwaarste minuten van de training heen. Wij letten er op dat iedere oefening precies en correct wordt uitgevoerd en leggen de resultaten nauwkeurig vast in de Fit20 iPad app."