Mijn minibieb | gratis lenen en ruilen van boeken

STADSKANAAL Zelf geknutseld, opgeknapt of misschien wel gekocht: bij huizen worden steeds vaker houten kastjes geplaatst met daarin tweedehands boeken.

Het zijn zogeheten minibibliotheken. In het leven geroepen om boeken niet in de kast te laten versloffen maar ze gratis door te geven, in ruil voor andere exemplaren.

In het verspreidingsgebied van uw krant vinden leuke minibiebjes gretig aftrek. Hoe zijn ze tot stand gekomen en wie zijn de mensen achter deze zwerfboekenstations?

Nieuwe rubriek

Het spits van de nieuwe rubriek 'Mijn minibieb' wordt afgebeten door Salome Lutjeboer met haar minibieb Het Hofje aan de Wielewaalhof 17 in Stadskanaal.

"Ik liep eerlijk gezegd al een jaar of vier rond met het idee om een minibieb voor mijn woning te plaatsen", vertelt Salome. "En enkele weken geleden is mijn wens dan eindelijk in vervulling gegaan. Sinds die tijd is de glimlach niet meer van mijn gezicht verdwenen. De reacties zijn positief en elke dag komt wel iemand langs om een boek te ruilen."

Bankje

De minibieb is gemaakt door een kennis van Salome, die wel zelf het ontwerp heeft aangeleverd. "Ik wilde er sowieso een bankje bij. Dan kunnen de mensen bij mooi weer even rustig snuffelen en een keuze maken uit het aanbod. Verder heb ik een visitekaartje en een boekenlegger ontworpen, die de mensen mee mogen nemen."

Vernieuwd

In de minibieb is - afhankelijk van het formaat - ruimte voor ongeveer 30 (jeugd)boeken. "Zowel 's morgens als 's avonds controleer ik of alles nog netjes is. Dat vind ik belangrijk. Het is leuk om te zien dat de destijds door mij samengestelde collectie sinds de start bijna volledig is vernieuwd."

Salome vindt het fijn om te lezen. In haar gezellig ingerichte woonkamer is dan ook veel plek voor boeken gereserveerd. "Dat was vroeger wel anders", verklapt ze. "Als kind zat ik niet vaak met de neus in de boeken. Maar dat is veranderd na het lezen van 'Bevrijdende liefde' van Francine Rivers."

Vind je het ook leuk om iets over jouw minibieb te vertellen? Stuur dan een mail naar kanaalstreek@ndcmediagroep.nl

Paul Abrahams