Documentaires ’Veerkracht in coronatijd’ in Westerwolde

WESTERWOLDE ‘Veerkracht in coronatijd’ is een serie van vier documentaires gemaakt door en met supporters van Cittaslow van de gemeente Westerwolde.

Agnes Spruit en Jaco Troost, supporters van Cittaslow, pakten het idee op toen in maart al hun werkzaamheden met hun theater en de kunst stil vielen.

Agnes Spruit: „We waren al een tijdje bezig met filmen en hadden al wat kleine films gemaakt. We zagen in de media dat onder invloed van de coronacrisis ook de discussies over het milieu en duurzaamheid op gang kwamen. We vroegen ons af of dat ook in onze gemeente zo zou zijn. 

We hebben een oproep gedaan aan Cittaslowsupporters om mee te werken aan de film. Er reageerden zoveel mensen dat we uiteindelijk besloten om er een serie van te maken.”

In de documentaires komen twaalf ondernemers en instellingen in beeld. Interessant is om te zien hoe anders de beleving van de coronacrisis is in Westerwolde.

Openhartige gesprekken

Agnes: „Het was onze bedoeling om de gesprekken die al veel te zien waren op TV te omzeilen en juist andere invalshoeken te kiezen, zoals een kijk op de samenleving na corona. We stelden vragen over duurzaamheid, milieu, sociale samenhang en kwaliteit van leven in de breedste zin van het woord. Het waren mooie openhartige gesprekken, een mooie ervaring voor ons, de deelnemers en de kijkers.”

Historische ‘weetjes’

Westerwolde is een prachtige landelijke gemeente. Agnes: „Iedere supporter heeft een mooie plek in Westerwolde uitgekozen en vertelt daar iets over. Bij sommige plekken geven we nog een beetje extra historische ‘weetjes’ mee. Supporters kozen soms verrassende plekken, zoals Veldkamps Meul'n in Bellingwolde die speciaal voor de film draaide, een sluisje bij Jipsinghuizen, de Vossenberg bij Ter Apel of het park in Blijham. We liepen Schotse Hooglanders tegen het lijf in Ter Borg en kregen een privéconcert in het Garnizoenskerkje in Oude Schans. We proberen ons gebied natuurlijk zo mooi mogelijk op de kaart te zetten en ik denk dat dat wel is gelukt!”

De documentaires ’Veerkracht in coronatijd’ zijn te zien op de website van Cittaslow www.cittaslowwesterwolde.nl