Pup Mieko uit Stadskanaal werd vermist, maar werd na een paar uur zoeken (met zo’n 50 man) weer gevonden. 'Heel bijzonder, alle hulp die we kregen'

Paniek in huize Luinink vrijdagmiddag. Puppy Mieko, sinds twee dagen bij de familie, ontsnapte uit de tuin en was nergens te vinden. Een oproepje in de buurtapp en op Facebook zorgde in no-time voor een zoekgroep van vijftig mensen en zelfs een hondenzoekteam met twee speurhonden.

Molique Luining en haar man waren vrijdagmiddag in de tuin bezig en Mieko dartelde om hen heen. Molique: ,,Mieko is een Shiba Inu en zij staan erom bekend dat ze graag ontsnappen. We hebben al een Shiba, dus onze tuin is Shibaproof. Toch heeft Mieko een heel klein gaatje ontdekt, want ineens was ze weg”.

2500 keer gedeeld

Molique, haar man en dochter gingen zoeken, het was rond half vier in de middag. ,,Het duurde maar even of de buurman kwam meehelpen. We hebben een buurtapp waar ik een melding had gedaan en daar kwamen meteen heel veel reacties op. En een oproep op Facebook was gisteravond 2500 keer gedeeld. Heel bijzonder, voor we het wisten waren we met veertig, vijftig man aan het zoeken.”

Speurhonden

Een vriendin zocht via Facebook contact met een hondenzoekteam dat prompt met twee speurhonden kwam helpen. Molique liep met één van de speurhonden mee. ,,De hond sloot steeds meer plekken uit waardoor het zoekgebied steeds kleiner werd en toen vond hij ineens een heel vers spoor, tweehonderd meter van ons huis af. Achteraf denken we dat we haar hebben opgejaagd. Op de plek die de speurhond aangaf hebben we eerder gezocht met verlichting, twee mensen en een speurhond. Dat heeft haar waarschijnlijk bang gemaakt. En ineens, rond 21.00 uur, kregen we een telefoontje van huis: ze was zelf terug komen lopen. Puur toeval denk ik, want een hondje weet na twee dagen de route naar huis nog niet. Daar hebben we heel veel geluk mee gehad.”

‘Het kan dus wel, mensen die voor elkaar klaar staan’

Molique vond het bijzonder dat mensen overal vandaan kwamen om te helpen. ,,Zelfs uit Arnhem kregen we telefoon van een groep die wilde helpen. Je hoort tegenwoordig vaak dat mensen zo op zichzelf zijn en geen moeite meer voor elkaar willen doen. Maar het kan dus wel, mensen die voor elkaar klaar staan. Echt heel bijzonder, we zijn heel dankbaar voor de hulp die we hebben gekregen.”